Brandgevaar blijft

Artikel delen

Ondanks de voortschrijdende inzichten over brandgevaar, blijven branden het nieuws beheersen. Ook zijn er dit jaar weer enkele verwoestende gasexplosies geweest. Uit het dasboard Fatale Woningbranden van het Nederlandse Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) blijkt dat het grootste deel van de fatale woningbranden wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Vooral onvoorzichtigheid bij roken en koken leidt vaak tot brand. De laatste tijd zijn ook defecten aan apparaten of installaties een belangrijke oorzaak.

Daarnaast kunnen bouwkundige fouten tot een ongewenste branduitbreiding leiden. Bij de meest recente woningbrand op de derde verdieping van een portiekflat in Dordrecht (3 mei 2022) viel het me op hoe snel het vuur zich verspreidde naar het dak en vervolgens kwam heel snel een groot deel van het dak in brand te staan. Hier was duidelijk geen sprake van een goede compartimentering op of net onder het dak. Berucht daarbij zijn de woningbranden in 2008 in Zaandam en Hoofddorp waarbij het vuur zich snel verspreidde naar naastgelegen woningen via het platte dak. Het geeft de noodzaak maar weer aan om platte daken goed te compartimenteren met onbrandbare materialen en een degelijke scheidingsconstructie die doorloopt tot in of net boven het dak.

Verplichte rookmelder

Vanaf 1 juli wordt een rookmelder verplicht in alle woningen, dus ook bestaande woningen. Dat is goed nieuws, want rook is de belangrijkste doodsoorzaak bij branden. Maar dan moet er wel gehandhaafd worden. Ook is een goede voorlichting nodig om te voorkomen dat een rookmelder na een aantal jaren niet meer functioneert, bijvoorbeeld door een lege accu of batterij. Want dan ontstaat er schijnveiligheid.

Tot slot refereer ik aan een ander probleem ten aanzien van brandveiligheid: de toenemende vergrijzing. Een toenemend aantal ouderen (waaronder mijn nog zelfstandig wonende moeder van 89) is minder mobiel en kan daardoor bij brand niet snel vluchten. De eisen in het Bouwbesluit zijn ook afgestemd op het vluchtgedrag van mobiele mensen. Ongeveer 50 tot 60% van de slachtoffers valt nu al in de leeftijdscategorie van 65 jaar en ouder. Daar zal dus ook nog een wereld te winnen zijn. Brandveiligheid: het blijft een forse uitdaging in de bouw en het gebruik van gebouwen.

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal