Brandrisico

Artikel delen

Veelal zie je dat men bijvoorbeeld na een humanitaire ramp pas na een aantal jaren in staat is om een meer permanent onderkomen te realiseren. De vraag is of men dan extra stevig bouwt of dat ook die bouwsels een volgende ramp niet zullen doorstaan. Dat blijkt teleurstellend te zijn. Het gaat om rampen die zich vanuit de locatie bezien incidenteel voordoen, maar dan nog. Als je leest dat men snel weer in de oude fout vervalt heb je de neiging om dat te veroordelen.

Wij blijken echter geen haar beter zijn. De afschuwelijke brand in Londen, in Grenfell Tower, heeft kort na de ramp veel stof doen opwaaien. Intensieve discussies werden gevoerd over een zich in de spouw van de gevel zeer snel voortplantende brand. Gebouwen in Londen en Engeland met een vergelijkbare constructie werden gecontroleerd en verdacht verklaard. Ook in het buitenland stelde men zich de vraag of zoiets ook daar zou kunnen gebeuren. In Duitsland is er ook stevig gediscussieerd en in Wuppertal moesten de bewoners van een appartementencomplex met een vergelijkbare gevelopbouw hun appartement verlaten. In Nederland werden rustgevende woorden gesproken, maar ik stel daar vragen bij. Iets om na gedegen onderzoek nog eens op terug te komen. Hoe kun je dat immers zo snel al stellig beweren?

Waar het me hier om gaat is dat we nu ruim twee maanden verder zijn en dat de discussie al weer lijkt te verstommen. Ik vraag me af of we er over een half jaar überhaupt nog over praten. Ja, het traditionele nieuwsoverzicht rond de jaarwisseling zal ons weer even herinneren en zo ook de herdenking die ongetwijfeld op 14 juni 2018 zal worden gehouden. Maar leren we ervan?
Ik kwam na de brand een bouwplan tegen met een vergelijkbare constructie waarbij de adviseur het afdeed met dat het gelet op testrapporten voldoet aan het Bouwbesluit. We hebben toch als professional naast het Bouwbesluit ook een moraal en eigen professionele verantwoordelijkheid? Dan moet je van goede huizen komen om een vergelijkbare constructie te kunnen garanderen.
Ja, zo gaat het met rampen waarbij de impact wel groot is, maar de kans dat het gebeurt klein. We gaan ervan uit dat het ons toch wel niet zal overkomen en we vervallen in dezelfde fout. We hangen de beslissers rondom Grenfell Tower aan de hoogste boom omdat ze hebben bezuinigd op de paneelkeuze, maar laten we eerst naar onszelf kijken.

Ik word er intens bedroefd van.

Prof. Dr. Ir. Jos Lichtenberg