Breedplaat

Artikel delen

De titel dekt voor veel lezers denk ik al de lading. De kans is inmiddels groot dat u ergens in ons land een gebouw aantreft met een papiertje op de deur: ‘wegens instortingsgevaar’ gesloten. Moeten wij nu in Nederland massaal gaan vrezen voor instortende gebouwen? Mijn antwoord is: nee. Natuurlijk zijn we geschrokken van de ‘spontaan’ instortende parkeergarage in aanbouw op Eindhoven Airport. Maar de kans is groot dat die instorting is ontstaan door een samenloop van omstandigheden. U weet wat ze ook altijd zeggen als een vliegtuig neerstort: er is nooit één oorzaak.

Inmiddels hebben alle gemeenten in Nederland van het ministerie BZK informatie en instructies over betonnen breedplaatvloeren in kantoren, winkelcentra, parkeergarages en andere gebouwen ontvangen. Kort gezegd komt het er op neer dat breedplaatvloeren die zijn vervaardigd met zelfverdichtend beton en waarvan de bovenzijde van de breedplaten niet is opgeruwd alvorens de druklaag is gestort, potentieel verdacht zijn. De druklaag kan namelijk bij een ondersteuning met alleen kolommen van de breedplaat afschuiven.

Het snelle optreden van de overheid verdient een pluim, maar brengt anderzijds ook leveranciers van breedplaatvloeren en bollenplaatvloeren in verlegenheid. Durven aannemers en ontwerpers nog wel voor een breedplaat- of bollenplaatvloer te kiezen? De producenten van die vloeren krijgen er grijze haren van en benadrukken dat ook uitvoeringsfouten de instorting van de parkeergarage in Eindhoven kunnen hebben veroorzaakt. Er zijn namelijk indicaties dat er inderdaad in die richting gedacht kan worden. Zelf denk ik ook dat er meer aan de hand is, want de breedplaat- en bollenplaatvloeren hebben zich de afgelopen decennia ruimschoots bewezen. Als u van de fiets valt, brengt u toch ook niet direct de fiets terug naar de fietsenzaak als zijnde ondeugdelijk en gevaarlijk?

We gaan in deze BouwTotaal bij Actueel nog wat dieper in op deze problematiek. Rest mij een ieder veel wijsheid toe te wensen bij het boven water krijgen van de werkelijke feiten.