Cachet

Artikel delen

Misschien ligt het aan mij, maar ik vind ‘footprint’ nogal een containerbegrip. Gelukkig hebben we in Nederland een MPG (Milieu Prestatie Gebouwen), een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een bouwwerk. Hoe beter de milieuprestatie van het bouwwerk, hoe lager de milieu-impact is. Maar het meest milieuvriendelijke gebouw is nog steeds het gebouw dat niet gebouwd hoeft te worden.

We zien meer dan ooit bouwers en aannemers een serieuze poging doen om milieuvriendelijke materialen te gebruiken in hun projecten. De meeste tegenwerking hierin kun je verwachten van de opdrachtgever. Ambitie, budget, materiaalkeuze, uitstraling noem maar op.

Zo begrijp ik in veel gevallen de keuze voor rieten daken niet. Vroeger was het naast stro en heideplaggen de goedkoopste dakbedekking. Daarom wilde men gaandeweg juist geen riet, want dakpannen betekende welvaart en luxe. Je kent wel van die boerderijen die een achterhuis hebben met een rieten dak en een voorzijde die met dakpannen is bedekt. Vreemd genoeg is dat nu weer helemaal omgedraaid; een rieten dak is kennelijk mooi, chique en straalt welvaart uit.

Rieten dak

Op het gevaar af dat ik de hele rietdakdekkers wereld over me heen krijg, durf ik toch wel wat nadelen van een rieten dak te noemen. Riet is veel duurder dan een pannendak. Het gaat veel minder lang mee, je moet toch wel binnen 30 jaar aan (totale) renovatie denken. En de brandwerendheid is niet te vergelijken met een pannendak; vandaar een hogere verzekeringspremie en soms aanvullende eisen. Mijn verbazing wordt nog groter als men kiest voor voordelig Chinees riet. Over footprint gesproken. Of wat te denken van kunstriet? Nog veel duurder, maar dan wél recyclebaar.

Waar komt die drang dan vandaan om toch rieten daken toe te passen? Is het dan alleen maar cachet? Uitstraling? Ieder z’n eigen smaak denk ik dan maar. In de huidige tijd rieten daken plaatsen, conflicteert snel met het plaatsen van zonnepanelen. Boven op een rieten kap zo’n glimmend vlak is niet echt fraai denk ik. In het dak plaatsen levert weer (meer) brandgevaar op. En onderhoud onder de panelen is ook niet echt handig. Maar soms, heel soms kom ik ze wel tegen; een rieten kap, van bijvoorbeeld een bijgebouw, in combinatie met zonnepanelen. Persoonlijk vind ik dat erg slim en mooi. Mijn complimenten! Dan heb je pas lef én smaak.

Arap-John Tigchelaar
Algemeen Directeur Transferro BV