Code Rood

Artikel delen

De Nederlands bouweconomie groeit als kool. Harder zelfs dan gedacht. De orderportefeuille voor de totale bouw kwam volgens het Economisch Instituut voor de Bouw in juni uit op 10,2 maanden werk. Hiermee is de werkvoorraad 1,4 maanden hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Goed nieuws, is de eerste gedachte. Maar er zitten helaas ook keerzijden aan de medaille. Door de toenemende schaarste op de markt stijgen de bouwkosten dit jaar – net zoals vorig jaar – met maar liefst 7,5 procent. Heel vervelend als er een tijdje gelden al projecten zijn aangenomen tegen vaste prijzen.

Een ander gevolg van de stijgende bouwkosten is dat aannemers proberen kosten te besparen. Dat doen ze door te kiezen voor goedkopere materialen en sneller te werken. Maar ja, sneller werken is vaak ook slechter werken. Dus hogere faalkosten. En dan hebben we nog een stijgend tekort aan vakmensen. Het aantal vreemde talen op de bouwplaats neemt snel toe. Hierdoor neemt de kans op fouten en veiligheidsrisico’s toe.

Tot slot ziet de huizenkoper de prijzen van woningen weer schrikbarend stijgen. Jongeren kunnen nauwelijks nog een starterswoning betalen. Niet voor niets gaf NVB Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers op 21 augustus Code Rood af voor de woningmarkt. In het eerste halfjaar van 2018 verkochten de gezamenlijke projectontwikkelaars en woningbouwers in Nederland bijna 4% minder nieuwe koopwoningen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de Thermometer Koopwoningen Najaar 2018 van NVB. Verwacht wordt dat de verkoop aan het einde van dit jaar rond de 34.000 nieuwe koopwoningen zal liggen. Ver weg van de afspraak in de Nationale Woonagenda om er jaarlijks 75.000 te bouwen. De verkoopprijzen van de verkochte nieuwbouwwoningen stegen tegelijkertijd met gemiddeld 10% in vergelijking met een jaar eerder. In het basissegment betalen starters soms zelfs wel vijftien procent of meer voor hun huis. “Als dit zo doorgaat sterft de koopstarter in de Randstad tussen nu en twee jaar uit”, aldus de NVB. Geen goede vooruitzichten voor mijn twee kinderen die inmiddels het huis uit zijn, een goede baan hebben en nog in een huurwoning zitten…