Depressief

Artikel delen

Nee, verwacht van mij geen beschouwingen met louter deprimerende verhalen. Nee juist niet. Van mezelf denk ik dat ik juist een optimist ben. Glas half vol, zeggen ze. Na regen komt zonneschijn. En kun je niet op een beetje zonlicht wachten? Zorg dan dat je uit de regen wegkomt, want ergens anders schijnt absoluut de zon.

Arap JohnIn kwartaal drie was er kennelijk een economische terugval. Houd u vast: we krompen maar liefst 0,2%. Ons bruto nationaal product was in afgelopen kwartaal een heel klein beetje negatief. In het eerste kwartaal van 2021 was dat elf keer zo erg! Nu 0,2%. Toen 2,2 %.

Ik mag graag nuanceren. Ook als het om recessie gaat. Men spreekt van recessie als er twee of meer opeenvolgende kwartalen de groei van het Bruto Nationaal Product negatief is. Mensen in mijn omgeving zijn er nogal mee bezig. Wat als? Natuurlijk vragen veel aandeelhouders en toeleveranciers zich af waar hun business geraakt wordt. En ik begrijp het wel, ze willen dan ook van mij weten hoe wij tegen 2023 aan kijken. Omzetgroei of niet?

Een maand of zeven, acht geleden, toen we Oekraïne nog ver weg vonden, minister Van der Wal nog lang geen stikstofkaartje had en de goegemeente nog nooit van PAS-melders had gehoord, was ik zeker meer euforisch dan vandaag. Een bouwdoel van bijna één miljoen woningen zou zeker de komende jaren voor onze branche een zonnige toekomst betekenen. En met de almaar stijgende energieprijzen en verduurzamingsambities tot en met 2050 komt er écht werk zat op onze sector af.

Geen wolkje aan de lucht. Zou je zeggen. Toch wordt telkens een aanval gedaan op mijn positivisme. Afgelopen maand met krantenkoppen waar termen als ‘recessie’ of zelfs ‘economische crisis’ in stonden. We stevenen af op een recessie, keerpunt in de economie. Het jaar 2023 wordt nu al gezien als een vreselijk moeilijk jaar. We gaan kennelijk een economisch somber jaar tegemoet, althans als we bijvoorbeeld het IMF mogen geloven.

Met dat doemdenken heb ik niet zoveel. Ja de energieprijzen zijn hoog, het klopt dat koopkracht achteruitgaat en er komen inderdaad onvoldoende bouwvergunningen los. Toch praat ik je zeker geen depressie aan. Wanneer de productie van een economie langdurig en sterk daalt, is er sprake van een depressie. Langdurig en sterk. Een kwartaal van 0,2% telt wel mee, maar vindt u dat ‘langdurig en sterk’? Als er geen vliegvakanties meer paginagroot in de krant staan, op facebook of insta geen uit-eten-foto’s meer gepost worden en het op oudejaarsdag oorverdovend stil is omdat men geen geld aan vuurwerk uitgeeft, dan pas ga ik me over onze economische groei zorgen maken. Alvast de beste wensen voor 2023!

Arap-John Tigchelaar
Algemeen Directeur Transferro BV