Dozenschaamte

Artikel delen

Grote dozen in het landschap. Zo hoor ik mensen spreken over distributiecentra die kennelijk als paddenstoelen de grond uitkomen. Nederland telt al bijna tweehonderdvijftig XXL-distributiecentra. Vanaf 40.000 vierkante meter (= acht voetbalvelden) telt een distributiecentrum mee als XXL. OK, Transferro behoort met haar maatje XL dan weliswaar niet tot die categorie. Maar als ik naar de nieuwbouw van Transferro rijd, een immense 20.000 m2 warehouse, dan kun je best wel spreken van ‘dozenschaamte’.

Arap JohnGemeenten hebben hier ook last van. Ze worden zelfs enigszins terughoudend om bedrijventerreinen voor de logistieke sector te ontwikkelen. Dat heeft te maken met de maatschappelijke weerstand tegen, wat men noemt, ‘verdozing’ van het landschap.

Schijnbaar is dit een politiek onderwerp aan het worden. Op het kieskompas voor de provinciale verkiezingen komen we de volgende stelling tegen: ‘De provincie moet de komst van grote distributiecentra tegenhouden, ook als hierdoor banen verloren gaan.’

Nu kunnen we de stelling wel bekritiseren, of er überhaupt wel banen verloren gaan. Of dat er juist onevenredig veel banen gecreëerd worden in de logistiek, waardoor andere sectoren last krijgen van verdringen door logistieke werkgevers. Moderne logistieke hubs gaan echter veelal efficiënter om met transportbewegingen, vloeroppervlakte en arbeid. Dat creëert ook weer kansen. En weet u dat zo’n beetje alle nieuwe XXL-distributiecentra die verrijzen bijzonder duurzaam worden gebouwd?

De standaard is veel BREAAM, of zoals bij Transferro GPR 8.5, met zonnepanelen op het dak, ramen en daklichten, ledverlichting en een groene inrichting van de omgeving. Voor investeerders is het belangrijk dat het bedrijf over tien, twintig jaar, als er nieuwe kopers of huurders zijn, nog steeds courant is.

In diezelfde kieskompas komen we vervolgens de volgende stelling tegen: ‘Om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken, mogen zonnepanelen ook op weilanden worden geplaatst’. Nou, als ik mijn omgeving beluister vindt vrijwel iedereen zonnevelden echt vreselijk. Niet alleen het aanblik, landschapsvervuiling dus, maar ook dat er niets meer zou groeien, onder de panelen.

Terwijl we met het gezin thuis, aan de keukentafel, de kieskompasstellingen aan het bespreken waren stelde mijn oudste zoon dat die grote distributiecentra tegenhouden écht onzin is. Zolang je het dak maar dan wel helemaal vol legt met zonnepanelen want dan hoeven daar ook geen weilanden voor opgeofferd worden. Dat gaf mij een hele andere kijk op verdozing.

Een nieuw gezichtsveld,  win-win situaties creëren die juist XL- of XXL dozen zouden moeten doen verwelkomen. Maar enkele partijen houden het in hun toelichting in de kieskompas helaas alleen maar op landschapsvervuiling of verdozing.

Als de provincie nou strenge richtlijnen gaat hanteren voor de vestiging van logistieke centra dan kunnen gemeenten werken aan een maatschappelijk draagvlak. Gemeenten zouden dan kleine (L) en middelgrote (XL) distributiecentra kunnen inpassen op bestaande bedrijventerreinen. En nieuwe terreinen bestemmen voor XXL-distributiecentra. Als die dan ook landschappelijk goed ingepast worden, goed bereikbaar zijn en voldoen aan duurzaamheidseisen dan zijn we er bijna. Want het enige is dan nog dat het elektriciteitsnetwerk al de terug geleverde opgewekte kWh’s aan kan… maar dat is een ander onderwerp.

Arap-John Tigchelaar
Algemeen Directeur Transferro BV