Duurzame gevels
De gevels van gebouwen in Nederland worden steeds duurzamer. Nou kennen we natuurlijk al de oude en vertrouwde baksteengevel. Die is intrinsiek al duurzaam, want zo’n gevel kan wel eeuwen meegaan. Denk alleen al aan alle kastelen in ons land. En baksteen verouderd ook zo mooi, met een patinalaag van verwering.
Maar de baksteenindustrie vindt dat het nog duurzamer kan. Zo zijn er tegenwoordig smalle gevelstenen met een breedte van 65 tot 70 mm, in plaats van de ‘normale’ 100 mm. Door deze afslanking vermindert het grondstof- en energiegebruik bij productie en is er ook nog eens minder mortel nodig. Maar er zijn ook bakstenen met perforaties of uithollingen, waardoor er minder materiaal nodig is. Denk maar aan de strengperssteen. Verder hebben we ook nog de dunne baksteenstrips. En wat te denken van de CO2-negatieve Pirrouet® gevelsteen van Vandersanden? In deze thema week volop aandacht voor de laatste ontwikkelingen bij de verdere verduurzaming van bakstenen & gevels.
Akkoord
In maart 2024 ondertekende Hugo de Jonge, minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties en Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, het Akkoord Circulaire Geveleconomie. Een belangrijke stap richting de ambitie om ramen, deuren, kozijnen of een vliesgevel, na demontage weer onderdeel te maken van een gevel in een nieuw gebouw. We leggen uit wat er allemaal in dit Akkoord is afgesproken.
Verder had ik een gesprek met VKG Keurmerk, de brancheorganisatie voor leveranciers en fabrikanten van kunststof kozijnen. Want bij duurzaam en circulair bouwen denken we eerder aan hout, dan kunststof. Dat is jammer, want de hedendaagse kunststof kozijnen scoren hoog op de duurzaamheidsladder. Wist je dat een PVC kozijn wel tien keer gerecycled kan worden? Uitgaande van een levensduur van 75 jaar, kan het kunststof dus wel 750 jaar in de keten blijven! Daarnaast wordt nu al 75% van de oude kozijnen door het VKG Recyclesysteem gerecycled. Het doel is zelfs 100 procent.
Daarnaast nog veel meer wetenswaardigheden, zoals de constructieve gevel- en wandelementen van geopolymeerbeton die Heembeton maakt. Teveel om op te noemen, dus ik wens een iedere weer veel leesplezier!