Ergernissen

Artikel delen

U leest deze column als bouwprofessional. Immers, dit is geen consumentenblad en ook geen gewone krant met regionaal of sportnieuws. Maar naast professional in de bouw zijn wij tegelijkertijd toch ook consument. Iedere werkvoorbereider, ZZP-er, tegelzetter of installateur is consument. Daarentegen is niet iedere consument ZZP-er of in ons geval bouwprof.

Thuis als consument vertonen we veelal gelijkend gedrag. Groepsgedrag. We vegen onze stoep, wassen onze auto, shoppen, staan zaterdags bij wedstrijden (van onze kinderen) langs het veld en brengen in december kerstversierselen aan. Veel van dat consumentengedrag nemen we ook mee naar ons werk. We houden van opgeruimde werkplekken, schone toiletten en net zo lekkere koffie als thuis. En ja, zelfs op het werk moet een kerstboom komen te staan. Aan de andere kant zijn er ook de ergernissen. Uit consumentenonderzoek blijkt in de top 10 van ergernissen te staan hondenpoep, afsteken van vuurwerk, zwerfvuil, bewoners die zich onbeschoft/asociaal gedragen en te hard rijden.

Nu hoop ik niet dat u op de bouw last heeft hondenpoep of lollige collega’s die er op los knallen. Maar zwerfvuil of zwerfafval komen we wel tegen. Op straat en in bermen, op openbare plaatsen, in groenperkjes, in de natuur en op uw werkplek, de bouwplaats. In Nederland belandt elk jaar naar schatting 50 miljoen kilo van het huishoudelijke restafval op straat in plaats van direct in een afvalcontainer. Het zorgt voor veel ergernis, trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid ruim 300 miljoen euro per jaar.

Onze overheid grijpt dan in en met regelgeving en boetes. Ook met statiegeld op blikjes hoopt het kabinet het aandeel van blik in zwerfvuil drastisch te verminderen. Volgens Statiegeld Nederland zijn er elk jaar ruim 2,5 miljard blikjes in omloop. Van de blikjes belanden er minstens 150 miljoen in het milieu. De targets zijn ambitieus: vanaf 2024 is het doel om elk jaar 90 procent van alle drankblikjes in te zamelen.

Vuil trekt vuil aan

Uit een ander onderzoek blijkt dat zo’n 95 procent van de Nederlanders zich ergert aan zwerfafval. Toch gooit bijna één op de vijf mensen zelf ook weleens wat op straat. Bizar! Nu blijkt dat de omgeving van invloed is op hoe mensen zich gedragen: vuil trekt vuil aan. Op plekken met veel zwerfvuil gooien mensen dus makkelijker rommel op straat of in de natuur. Denk maar ’s aan bepaalde op- of afritten met een grote bocht waar bermen bezaaid liggen met afval uit auto’s gegooid.

Ik zie dat ook op bouwplaatsen. Ook op de bouwplaats van ons nieuwe pand. Wat een rommel en zwerfafval wordt er toch achtergelaten. Werkelijk bijna iedere (onder)aannemer laat bouwafval achter dat of in de container hoort of wellicht zelfs gerecycled kan worden. Wat ik werkelijk niet begrijp, is dat we thuis op allerlei manieren afval scheiden – blik, flessen, papier, groetenafval, et cetera – en op de bouwplaats nauwelijks.

Bij consumenten geldt dat mensen zich in een schone omgeving ook schoner gedragen. Nu is geduld een schone zaak maar doe ik een beroep op elke uitvoerder en bouwprofessional het goede voorbeeld te geven. Een schonere bouwplaats begint bij jezelf.