fbpx

ERVARING IS GOUD WAARD

Artikel delen

Een oudere tegelzetter heeft mij ooit een keer verteld, dat je wandtegels heel subtiel moet snijden. Met zo weinig druk op het glazuur, dat het in feite geen snijden meer is, maar meer een soort van aaien.

Want als je een wandtegel aait, haal je alleen de oppervlaktespanning van het glazuur weg, waardoor er geen nadelig effect van de druk van het wieltje optreedt. Hierdoor krijg je een veel mooiere en strakke breuklijn, wat weer resulteert in een superstrak afgewerkte voeg. Het meest voorkomende euvel is dan ook, het met te veel kracht proberen de tegel te snijden. Hetzelfde geldt voor vloertegels: sommigen snijden met zoveel geweld, dat je het gevoel krijgt of ze er ineens dwars doorheen willen.

Zelf heb ik een keer een presentatie gegeven, waar ik wilde laten zien, hoe je een wandtegel het mooiste kon snijden. Iemand uit de groep zei met een brede glimlach, dat ik dat echt niet hoefde te doen, omdat ze dit al dertig jaar zelf deden.
Na de demo zei diezelfde persoon, dat ik heel mooi had laten zien, dat zij dit al die tijd verkeerd gedaan hadden.

Nog zo’n misverstand in de bouwwereld is het gebruik van onscherp diamantgereedschap. Als je bijvoorbeeld een nieuwe diamantzaag haalt voor de haakse slijper, dan kan het maar zo gebeuren, dat de diamantzaag helemaal niet scherp is. De enige manier om dit blad aan de gang te krijgen is, om de zaag zeker twintig keer door de kalkzandsteen heen te halen, zodat de diamantkorrels er weer uit komen en dan gaat deze diamantschijf weer als de brandweer. Ook als dit product de nodige meters gezaagd heeft, is het niet onverstandig om dit proces van opscherpen nog een keer te herhalen. Een scherpe zaag levert tijdwinst en geeft een veel mooiere zaaglijn.
Het is net zoals bij nieuwe remblokken of banden voor de auto: je moet ze even de kans geven om tot een optimale prestatie te komen.

Jaap Westhof
RUBI