Fact checking

Artikel delen

Onlangs creëerde politicus, wetenschapper en ex-minister Ronald Plasterk heel wat commotie door Teslarijders enorme asocialen te noemen. Dit omdat de energierekening wellicht een paar tientjes omhoog moet om in het elektranetwerk voldoende te kunnen investeren. We moeten immers aan de elektrische auto en warmtepomp.

In het artikel waar Plasterk twitterend op reageerde staat dat een Tesla model 3 evenveel elektra slurpt als tien huishoudens. Plasterk begint overigens zijn tweet met “Als dit bericht klopt”. Volgens mij is bij zo’n start je tweet bij voorbaat gedoemd om te mislukken. Met deze zin mag geen enkele wetenschapper eigenlijk ooit een tweet beginnen. Fact checking is vandaag de dag ons aller verantwoordelijkheid maar met name die van onze wetenschappers (en (ex)politici).

Die berekening, die klopt van geen kanten! Gemiddeld rijdt een Nederlandse auto 13.000 kilometer per jaar. Laat een Teslarijder nou eens 20.000 km rijden in één jaar. Dan zou vier tot vijf duizend kWh genoeg moeten zijn. Het gemiddelde energieverbruik per jaar in Nederland is ongeveer 3.500 kWh. Dus met het verbruik van tien huishoudens zou een Tesla 3 zeker 150.000 km kunnen rijden. Onzin dus Plasterk.

Maar dan die fleecedekens. Volgens Plasterk zitten voor elke Tesla honderden bejaarden met fleecedekens kou te leiden. Ik heb een keer een informatieavond bijgewoond van onze lokale woningbouwvereniging die aangaf dat senioren, een veel vriendelijker woord dan bejaarden, moeite hebben met de warmte die een warmtepomp afgeeft in een goed geïsoleerd (nieuwbouw) huis. Dat kwam volgens de ervaringsdeskundige omdat men ‘vroeger’ gewend was aan een zogenaamde warmtebron. De gas- of houtkachel of die radiatoren die zo lekker heet konden worden. Had je het wat koud dan draaide je de knoppen open of gooide je wat extra hout of misschien zelfs kolen op het vuur.
Een warmtepomp zorgt voor een constante temperatuur, zowel overdag als ’s nachts. En daar kunnen onze ouderen kennelijk moeilijk aan wennen. Natuurlijk zijn er ook verkeerde installaties en ja, er zal vast wel een voorbeeld te vinden zijn van een woning die maar niet warm kon worden van een warmtepomp. Maar om nou te chargeren dat er honderden bejaarden een fleecedeken moeten omslaan omdat we gezamenlijk massaal over stappen op de warmtepomp?

Plasterk had wat mij betreft beter een lans kunnen breken voor luchtdicht bouwen. Wat je niet naar buiten laat lekken hoef je ook niet meer te koelen of te verwarmen. Het aantal kWh om te verwarmen of te koelen neemt dan echt af. Een goed luchtdoorlatend gebouw leidt minder snel tot comfortklachten. Gebrek aan comfort, zoals koude luchtstromen langs vloeren en ramen en geven allemaal energieverlies aan. Het gevolg is dat je avonds er misschien zelfs een dekentje bij pakt, omdat het zo snel afkoelt. Bejaard, senior of niet.

Arap-John Tigchelaar
Probin