Gekonkel over BENG

Artikel delen

Afgelopen maand vond de internetconsultatie plaats voor het conceptbesluit van Bouwbesluit 2012 voor Bijna Energieneutrale Gebouwen – BENG. Onder meer de Nederlandse Isolatie Industrie en de Stroomversnelling zijn zeer kritisch over de voorgenomen BENG-eisen. “Het huidige kabinet neemt zich voor om de zogeheten BENG-eisen (bijna energieneutrale gebouwen) aanzienlijk af te zwakken in vergelijking met de voorstellen die het kabinet Rutte-II in 2015 op dit punt deed. Dit leidt tot zeker drie problemen: hogere woonlasten voor consumenten, overbelasting van het elektriciteitsnet en geen CO₂-besparing”, aldus André Meester, bestuurslid van de Nederlandse Isolatie Industrie, in deze BouwTotaal.

Vooral het feit dat een warmtepomp ineens voldoende is om in combinatie met de huidige isolatie-eisen en enkele PV-panelen aan de BENG-eisen te voldoen, is een doorn in het oog van veel marktpartijen. Juist de ambitie om op basis van de trias energetica eerst goed te isoleren en dan pas te werken met installatietechnische oplossingen, lijkt met de nieuwe BENG-eisen verlaten. Het is nu wachten of de overheid kiest voor een aanpassing van de BENG-eisen.

Goed isoleren, betekent overigens ook goed luchtdicht bouwen. In deze BouwTotaal dan ook extra aandacht voor luchtdicht bouwen en de wijze waarop we die luchtdichtheid kunnen meten. Dat kan via de blowerdoortest, warmtedetectie en de rooktest. Vrij onbekend is nog het gebruik van ultrasone metingen (met geluid dus) om luchtlekken op te sporen. Een innovatieve methode die ook al in een eerdere fase in de bouw gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de luchtdichtheid van bouwdelen te testen.

Tot slot extra aandacht voor geheel iets anders: veilig werken op hoogte. Nog steeds blijkt de veiligheid niet voldoende tussen de oren van werkgevers en werknemers te zitten. Veelal is er geen sprake meer van onwil, maar wel van onkunde. We hopen in deze BouwTotaal enkele waardevolle tips te geven om het veilig werken op hoogte te bevorderen. Ik denk bij elkaar weer een bijzonder interessante uitgave, waarbij er natuurlijk tevens weer aandacht is voor talrijke andere onderwerpen. Wil ik u tot slot nog wijzen op onze website www.bouwtotaal.nl, waar u onder meer veel actueel nieuws kunt vinden, maar ook achtergrondartikelen, video’s en nog veel meer.