Goed gereedschap

Artikel delen

Goed gereedschap, is het halve werk. Ik mag graag zelf ook klussen in de weekeinden en vrije dagen en weet uit ervaring dat die uitspraak de lading volledig dekt. Vandaar dat we in deze uitgave extra aandacht besteden aan gereedschap, of ‘tools’, zoals dat tegenwoordig blijkbaar moet heten. Inmiddels koopt de vakman grotendeels machines op accu. Geen gedoe meer met kabels en gebrek aan aansluitpunten. De accumachines zijn bovendien tegenwoordig net zo krachtig als de besnoerde varianten. Opladen van de accu’s gaat razendsnel en je kunt veelal een volledig werkdag vooruit met een volle accu. Wat dat betreft heeft de accutechnologie zich de laatste jaren stormachtig ontwikkeld. Dat blijkt ook wel uit de opkomst van elektrisch vervoer.

Lichter en compacter zijn de volgende wapenfeiten, vooral door borstelloze motoren. En door middel van elektronica worden machines ook steeds slimmer. Sensoren meten voortdurend de conditie van de motor, besparen energie en houden de temperatuur in de gaten. Via je smartphone kun je de machine monitoren en instellen en ook is het mogelijk middels bluetooth om stofzuigers tegelijkertijd met een machine te laten opstarten. Stofvrij werken wordt zo steeds eenvoudiger.
Redacteur Pieter de Mos reisde zelfs voor BouwTotaal af naar een PR Event van Festool in Stuttgart en aanvullend bezoek aan het hoofkantoor in Wendlingen en fabriek in Neidlingen. Een verslag van deze reis treft u aan in deze uitgave, alsmede weer enige testen door BouwTotaal lezers en andere noviteiten rond ‘tools’. Overigens verwijs ik u voor het laatste nieuws rond gereedschappen ook naar onze website en nieuwsbrieven. Zo blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dat wordt weer lekker werken de komende maanden!