Heipalen als hartslag van Nederlandse economie

Artikel delen

Op 20 juni van dit jaar wilden we graag de vijftiende editie van de Dag van de Bouw organiseren. De jaarlijkse feestdag van de bouw- en infrasector waarop bouwplaatsen in heel Nederland opengaan voor het grote publiek. Begin april werden we door het coronavirus echter genoodzaakt om de Dag van de Bouw te annuleren. Hoewel op dat moment nog niet duidelijk was wanneer evenementen weer doorgang konden vinden, leek het ons ongepast om op 1 dag 75.000 bezoekers naar de verschillende bouwplaatsen te laten komen. Maar om juist nu helemaal niet te laten zien hoe mooi onze sector is, voelde ook niet goed.

Want naast de problemen met stikstof en de PFAS schetste het EIB na de start van de coronacrisis erg negatieve toekomstscenario’s voor onze sector. Des te belangrijker om te laten zien dat we niet achteroverleunen, maar veilig doorbouwen tijdens de coronacrisis. De trots en veerkracht van de mensen die werken in onze sector met Nederland te delen. De doorbouwers die iedere dag vol trots doorbouwen aan ons land te laten zien. Om weer uit de crisis te komen is het van groot belang om nu te investeren en werk naar voren te halen waar dat kan. En dat gebeurt. Het is van belang dat we die verhalen vertellen om zo andere opdrachtgevers te inspireren hetzelfde te doen.

Dankzij de gratis zendtijd die de STER ter beschikking stelde aan brancheorganisaties laten we heel Nederland laten zien en horen dat we, onder de unieke huidige omstandigheden volgens de RIVM richtlijnen doorbouwen. En hoe belangrijk dat is; de heipalen als hartslag van de Nederlandse economie. Ook delen we volop verhalen van doorbouwers en hun opdrachtgevers die de maatschappelijke betekenis en het belang van onze sector, als motor voor de Nederlandse economie, bevestigen. Op social media laten onze leden met foto’s en filmpjes zien hoe zij veilig doorbouwen. En we maakten vlogs over veilig doorbouwen in corona-tijd met inspirerende voorbeelden.

Zelf ben ik wekelijks in overleg met onder andere bewindslieden en bestuurders om ervoor te zorgen dat we kunnen blijven bouwen aan de toekomst van Nederland. Wij doen er vanuit Bouwend Nederland alles aan om het negatieve toekomstscenario te voorkomen. Ik ben blij om te zien dat ook de redacties van BouwTotaal en GWWTotaal met hun campagne ‘Samen Sterk, Samen Bouwen’ aandacht vragen voor de mooie dingen die er in onze sector gebeuren.

Tijdens een werkbezoek dat ik op 11 mei samen met minister Ollongren bracht aan een bouwplaats in Haarlem vertelde de minister dat ze trots is dat we doorbouwen, dat we in tijden waarin er heel veel niet kan, in de bouw laten zien wat er wel kan. Ik nodig graag ook andere bewindslieden en opdrachtgevers uit om samen met mij een bouwplaats te bezoeken. Daar kunnen zij met eigen ogen zien dat wij #doorbouwers zijn, die samen met onze opdrachtgevers juist nu doorbouwen aan de toekomst van Nederland.