Hersenspinsel

Artikel delen

Lezers die mij kennen of deze column regelmatig lezen weten dat duurzaamheid een vaak terugkomend thema is. Dat is niet zo vreemd want we zitten nu in een tijdperk dat ná de industriële revolutie van eind 19e eeuw een enorme impact op onze samenleving heeft. Geen idee hoe we over een paar honderd jaar op dit tijdperk waar we nu in leven terugkijken. Evenmin weet ik hoe ze dit tijdperk dan zullen noemen, maar je zou het de energierevolutie kunnen noemen.

Arap JohnEerlijk is eerlijk, we waren ons wel min of meer bewust dat fossiele brandstoffen eindig zijn. Maar het doel gesteld in het Klimaatakkoord van Parijs om 40 procent duurzame energie op te wekken rond 2030 leek nog ver weg. Heel ver weg. Met name in Nederland, want in het rijtje Europese landen ‘gebruik van duurzame energiebronnen’ bungelt Nederland onderaan. Top drie slechtst presterend. Nog geen 10% aandeel van duurzame energiebronnen.

Oorlog versnelt energierevolutie

De oorlog in Oekraïne versnelt onze energierevolutie. Vlak voor de oorlog maakten Europese landen zo’n 60 miljard euro over naar Rusland, in ruil voor megahoeveelheden gas, olie en steenkool. Geld dat door Rusland onder andere is gebruikt om wapens te produceren of kopen. Dat we daar nu versneld van af willen is een logische gedachte. Maar kiezen voor gasboringen in de Noordzee of nieuwe gaswinning in Groningen veroorzaken weer andere problemen, zoals de aardbevingen in Groningen.

Als we de discussie kernenergie overslaan, immers de bouw duurt na de start van een vergunningentraject zo 15 jaar, is duurzame energie onvermijdelijk. Windmolens en zonnepanelen. En minder energie verbruiken. Huishoudens verbruikten een kwart minder aardgas dan in 2021. Een deel van deze daling komt door het warmere weer. Als je rekening zou houden met de hogere temperaturen, was het verbruik nog steeds 15 procent lager. Mede door de sterk gestegen gasprijzen.

Gasverbruik

Ongeveer de helft van al het gasverbruik komt van de energiesector, zoals elektriciteitscentrales. De andere helft heeft met wonen te maken. Alleen door de bouw van nieuwe woningen komt er enige vaart in het aardgasloos wonen en het terugdringen van gasverbruik. Het afschakelen van bestaande woningen van het gasnet gaat traag en heeft nog weinig effect. Om de klimaatdoelen te halen wil het kabinet meer woningen afschakelen van het gasnet en overschakelen op duurzame energie. Maar dat gaat langzaam. Op dit moment heeft maar 8 procent van de woningen geen gasaansluiting. Bijna geen enkele nieuwe woning krijgt inmiddels nog een aansluiting op het gasnet. Op dit moment krijgen negen op de tien nieuwe woningen geen gasaansluiting meer.

Nu is gas of elektriciteit besparen de snelste methode van verduurzamen. Alles wat je niet verbruikt hoeft ook niet opgewekt te worden. Maar de volgende in het besparingsrijtje zou kunnen zijn nieuwbouw. Maar liefst 900.000 duurzame woningen erbij in 2030: een Illusie? We komen afgelopen maand prachtige persberichten tegen waarin Minister De Jonge zogenaamde regionale woondeals tekent. Ik ben sceptisch. Om voort te borduren op Jan Schaefer: in plannen kun je niet wonen.

Arap-John Tigchelaar
Algemeen Directeur Transferro BV