Innovatieve installaties

Artikel delen

Tekst en illustratie: Marcel van Mierlo


Je ziet het steeds vaker. Vooral kleine huisjes durven te innoveren met het gebruik van off-grid installaties en duurzame installatie oplossingen. Daniël Vandy van Ecosave vertelt hoe dan: “Zo verantwoord mogelijk en besparend leven kan prima. Je moet dan in je huisje zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame energiebronnen en energiezuinige apparaten voor water, verlichting, verwarming en afvalwaterzuivering.”


Er komt 10.000 x méér aan zonne-energie op aarde dan dat we allemaal samen gebruiken. “Met zonnepanelen kan bijna elk huis 100% zelfvoorzienend zijn en vaak nog wat groene stroom leveren voor de samenleving.”
Jaarlijks valt er zo’n 900 liter regen per m2, ofwel 45.000 liter op een dak van 50 m2. “Laat het niet weg stromen in het riool maar vang het op, filter het en gebruik het voor de wasmachine, of toiletspoeling en de tuin.”


Uit een kraan stroomt 12 liter water per minuut. Je kunt 50% besparen door een spaarperlator op de kraan te monteren en de kraan niet onnodig te laten stromen. Daniël: “Dat bespaart al gauw 3000 liter water per persoon per jaar. Hetzelfde kan je doen met de douche. De sproeikop vervangen door een 50% spaardouche en maximaal 10 minuten douchen. Dat bespaart wel 10.000 liter per jaar per persoon.”
Dagelijks spoelen we ook nog zo’n 45 liter drinkwater door het toilet. Per jaar zo’n 15.000 liter per persoon. “Je kunt dit eenvoudig verbeteren door gebruik te maken van gezuiverd regenwater, er valt genoeg op het dak.”


Het is ook mogelijk om helemaal geen water meer te gebruiken voor het transport van toiletafval. Dat kan met droog- en composttoiletten. Deze gebruiken helemaal geen water meer, zijn stankvrij en drogen of composteren de inhoud. Dit type toiletten bestaat en werkt al sinds 1939 in Zweden.
Daniël: “Met al deze stappen kan je eenvoudig en comfortabel leven. Terwijl de gemiddelde mens nu ruim 125 liter drinkwater per dag gebruikt, gebruik je door deze verbeteringen nog geen 50 liter per dag. En dat kan zelfs voor bijna 100% zelfvoorzienend met gezuiverd regenwater, zelfs het douche water.”


Daniël wil ook de laatste stap zetten voor een circulaire economie. “Al is het maar 50 liter water per persoon per dag, het blijft toch vuil afvalwater. Dat willen we graag weer zo schoon mogelijk teruggeven aan de natuur.” Het afvalwater kan worden gezuiverd met een filter en stroomt uiteindelijk door een klein plantenfilter in het oppervlaktewater. “Je kan er in zwemmen en dieren mogen het water drinken.” De cirkel is rond.