Koninklijke Bouwend Nederland bouwt door aan toekomst

Artikel delen

Bouwend Nederland bestond op 14 november 125 jaar. Dat vierden we op 7 december met onze leden en stakeholders op het online congres Nu Bouwen aan Morgen. Tijdens het congres blikten we vooruit naar de toekomst van onze sector. Nu bouwen aan morgen: hoe bouwen we in 2030?

De maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Als sector kunnen we niet achterblijven. Daarom keken we naar wat er staat te gebeuren en wat de impact daarvan is op onze sector. Waarmee moeten we de komende jaren rekening houden bij het maken van onze keuzes? Wat willen klanten, welke technologieën komen op, wat doet de economie en welk beleid kunnen we verwachten van de overheid?

Tijdens het congres deelden we verschillende toekomstverkenningen, trends en analyses. We agendeerden uitdagingen en kansen om leden te inspireren om zich voor te bereiden op de toekomst. Dat deden we niet alleen. Ook bijzondere gasten zoals ministers van Nieuwenhuizen en Ollongren gaven hun visie. Een mooi overzicht van de uitkomsten, in onder andere video’s, podcasts en essays, is te vinden op nubouwenaanmorgen.nl.

Naast ons 125-jarig bestaan was er nog iets te vieren op het congres. We ontvingen na afloop uit handen van de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland het Predicaat Koninklijk. Een absolute kroon op ons werk. Maar vooral op het werk van de hele bouw en infra. De basis van onze vereniging werd op 14 november 1895 gelegd met de oprichting van de Nederlandsche Aannemers Bond (NAB). Na verschillende fusies en naamswijzigingen in de daaropvolgende jaren ontstond het huidige Bouwend Nederland in 2004. Inmiddels verbinden en ondersteunen we 4.400 lidbedrijven, van bouw tot infra, van klein tot groot en zijn we dé branchevereniging van de bouw- en infrasector in Nederland.

En voortaan dus Koninklijk. Een grote eer. De afgelopen 125 jaar hebben we dankzij de ondernemerszin, de creativiteit en wilskracht van de leden en rechtsvoorgangers samen gebouwd aan een vitale sector. Een sector waar we trots op zijn. En waar toekomst in zit. Dus bouwen we met elkaar op de fundering van het verleden door aan de toekomst. Aan het Nederland van morgen. Vanuit Koninklijke Bouwend Nederland verbinden we ook de komende jaren de bouw en infra op landelijk en regionaal niveau, we behartigen de belangen van de sector, ondersteunen de ontwikkeling van de branche en zorgen voor collectieve afspraken (zoals de CAO) en ledenvoordeel.

Kijken naar de lange termijn is nu gemakkelijker dan naar de korte termijn. Want wat 2021 gaat brengen weten we nog niet. Hopelijk krijgen we corona onder controle. En komt er een oplossing voor het stikstofprobleem, daar blijven wij voor knokken. Eén ding is zeker: ook in 2021 blijft Koninklijke Bouwend Nederland zich vol energie inzetten voor haar leden. Ik wens u fijne feestdagen en een gezond 2021.