Laat kapitaal werken voor de toekomst van Nederland

Artikel delen

Uit ervaring weet ik dat formeren pijn verdelen is. Schipperen tussen wat je wil en wat financieel kan. Ik twijfel er niet aan of de partijen die nu proberen een regeerakkoord te vormen, zitten met datzelfde dilemma. Vooral nu er flink minder geld beschikbaar lijkt dan verwacht.

Ik heb een verrassing voor de onderhandelaars: er is veel meer mogelijk dan ze denken. We kunnen volop investeren in infrastructuur, duurzaamheid en woningbouw, ofwel in de toekomst van Nederland. De enige voorwaarde is de politieke wil om álle beschikbare middelen effectief inzetten, en wel via een echte investeringsinstelling. Niet alleen in de komende kabinetsperiode, maar ook lang daarna is er dan fors meer mogelijk dan de onderhandelaars in Den Haag nu denken.

Hoe dan? Tussen de Rijksbegroting en privaat kapitaal, zoals dat van pensioenfondsen, zit nog een kunstmatige scheidingswand. Aan de publieke kant lopen aardgasbaten terug en verdampen meevallers, maar aan de private kant liggen nog enorme vermogens te wachten op een renderende, maatschappelijk verantwoorde bestemming. Als die sluisdeur opgetrokken wordt, kunnen publiek en privaat geld samenvloeien en heel nuttig ingezet worden voor de toekomst van Nederland.