Open deur

Artikel delen

Een familielid van mij vroeg mee te kijken naar een huis, dat hij op Funda had gezien. Binnenkort gaat hij met pensioen en ambieert hij een vervolg van zijn wooncarrière in een laatste woning die zogenaamd levensloopbestendig is. Zoveel mogelijk op de begane grond, onderhoudsarm en vooral (blijvend) lage lasten.

Portret expertviewMij werden een aantal woningen voorgeschoteld die variërend werden gekwalificeerd als ‘kant-en-klaar’ tot en met ‘biedt mogelijkheden’, of nog erger: ‘heeft potentie’. Nu ben ik, mogelijk door mijn marketing achtergrond, nogal op mijn hoede als het gaat om aanprijzingen. Ik bestudeer daarom zeer zorgvuldig op een groot scherm de foto’s van de makelaarssite, flink inzoomend. Gedeeltelijk dubbel glas blijkt dan bijvoorbeeld alleen in de woonkamer aangetroffen te kunnen worden. Grote, extreem grote, radiatoren zullen kennelijk wel nodig zijn. Het ontbreken van gegevens over hoe het huis verwarmd wordt, maakt me wantrouwig.

Duurzaamheid?

Zo werd me ook een woning voorgeschoteld met een leuke ‘authentieke’ keuken met nostalgisch Aga-fornuis die ook nog ’s handig de hele keuken verwarmd. Ook in de zomer. Dat zo’n vorige eeuw zo’n model één grote gasslurper is, denk aan 2.000 m3 gas per jaar, stond natuurlijk niet in de aanprijzing. Evenmin of de vloer, de gevel, het dak et cetera misschien enigszins geïsoleerd waren. Nee, de prachtige tuin, de nieuwe paardenstal die bijna af was, de pas gerenoveerde badkamer en het mooie dakbeschotplafond kwam uitgebreid aan bod. Mooie sfeerfoto’s. Geen enkele foto, aanprijzing of opmerking over duurzaamheid.

Ik blijf me verbazen over dat klussers, verbouwers en moet-het-zelvers vooral bezig zijn (geweest) met verfraaien, in plaats van verduurzamen. Wel een nieuwe keuken of badkamer van minstens tien mille, maar geen isolatie, van het gas af of ‘lelijke’ zonnepanelen geïnstalleerd. Ja, nu de gas en elektraprijzen excessief stijgen, nu moet het dan maar. Mopperend en klagend over terugverdientijd. Maar met een beetje zelfkennis ook wetende dat wij, u en ik, die omslag al tien, twintig jaar geleden hadden kunnen maken. Energie in verkeerde zaken gestoken?

Arap-John Tigchelaar
Algemeen Directeur Transferro BV