Palletprijzen

Artikel delen

De voorpagina’s en openingsitems in de nieuwsbulletins beginnen al niet meer met nieuws uit Oekraïne. Zo werden in Zwolle twee mannen bij een bekende fastfoodketen neergeschoten en drie dagen lang domineert dit drama op de voorpagina’s. Ondertussen deed zich in Boetsja een nog veel groter drama voor. De burgemeester van deze plaats ten noordwesten van Kiev, zegt dat er in totaal meer dan 300 inwoners om het leven zijn gebracht. Geëxecuteerd vlak voor de Russen vertrokken. De slachtoffers dragen geen uniform, maar houden een boodschappentas vast of liggen naast een fiets.

arap john tichelaarHorror, veertien uur rijden bij ons vandaan. Gaat u dit jaar naar Italië, Spanje of Portugal met de auto op vakantie? Op dezelfde reisafstand vind zo’n erge terreur plaats, zo weerzinwekkend, dat we het haast liever niet willen zien. Voor zo meteen wens ik u nu alvast een prettige vakantie.

Ik zie ook warme, mooie berichten in vooral de lokale media. Gezinnen die gevluchte Oekraïners opvangen. Of inzamelingsacties. Mensen in nood helpen. Ik denk zelf dat het helpt dat het vooral vrouwen en kinderen zijn die gevlucht zijn en hulp zoeken. Op een of andere manier adopteren we hun leed makkelijk.

Zodra het leed dichtbij komt, ons ook ‘raakt’ komen we makkelijker in actie. Denk alleen al aan het gas. Op ’t NOS-journaal zegt iemand wel onder een dekentje te kruipen en de thermostaat op 19 graden te zetten. De meeste import uit Oekraïne is mais. Voor veevoer van de rundveehouderij. Zouden we dan nu bij stijgende prijzen ook minder rundvlees gaan eten? Maar ook tarwe, brood, bier, hout en zelfs frituursnacks worden duurder door de oorlog in Oekraïne.

Consuminderen

Wat ons als handel allemaal raakt zijn de prijzen van pallets. Oekraïne is een grote leverancier van hout voor de Nederlandse houtverwerkende industrie. Door de oorlog is ook deze import grotendeels weggevallen. Zagerijen zijn verlaten en volgeladen vrachtwagens en containers blijven in de haven staan. In korte tijd zijn de prijzen van sommige soorten pallets zelfs verdubbeld.

Voor ons bedrijf nog meer reden om heel kritisch te kijken naar onze leveranciers die leveren op zogenoemde wegwerppallets. Als je ineens 25 euro of zelfs nog meer moet betalen voor een eenmalig pallet in plaats van tien of twaalf euro, dan kun je je afvragen wat dat doet met de inkoopprijs van de goederen die óp die pallet staan. Zo kun je ‘palletprijzen’ opeens heel anders gaan beoordelen.

Ongeveer een kwart van gezaagd hout wordt jaarlijks verbruikt voor de productie van houten verpakkingen. Negentig procent van de pallets wordt gemaakt van hout. Van diezelfde pallets is een aanzienlijk deel voor eenmalig gebruik. Met andere woorden: gebruiken we een duurzaam en schaarser wordend basismateriaal om weg te gooien? Naast het versneld consuminderen van gas draagt deze oorlog in Europa mogelijk ook bij aan nog meer duurzaam handelen, circulair als het om pallets gaat. Daar kan iedereen aan mee doen. U en ik. Wij.

Arap-John Tigchelaar
Algemeen Directeur Transferro BV