Prefab groeit door

Artikel delen

Het is meestal het dikste nummer van het jaar: onze prefab special in september. Dat geeft al aan dat industrieel bouwen volop in de belangstelling staat. De voordelen zijn bekend. Hogere bouwsnelheid, minder faalkosten, minder vakmensen nodig, mogelijkheden tot circulair bouwen en verdergaande automatisering en robotisering. Dat laatste maakt de bouw weer interessant voor jongeren!

Interessant zijn momenteel de ontwikkelingen rond industrieel bouwen. De Vlaamse bouwonderneming Vandenbussche en de Britse tech start-up AUAR werken samen om modulaire woonunits te bouwen die door robots worden geproduceerd. Daarvoor wordt in de vestiging van Vandenbussche in het Belgische Aalter een gespecialiseerde afdeling of ‘microfabriek’ opgericht. Voor de bouwonderneming is dit de toekomst: “Er is niet alleen de enorme tijdswinst in de fabriek, die helpt om de kosten kunt drukken. Het bouwproces zelf wordt er ook een stuk transparanter op, aangezien de fabricagetijd van tevoren bekend is.”

Certificering

Belangrijk is verder de certificering van complete woningconcepten, vooral in het licht van de komende Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Op 20 juli 2023 heeft Van Wijnen het allereerste KOMO-(diensten)certificaat ontvangen voor de ontwerpfase van haar prefab woningconcept. Het betreft woningen uit de woningfabriek die worden verkocht onder het merk ‘Fijn Wonen’. Verwacht wordt dat het tweede deel van het certificaat, die de assemblage omvat, nog dit jaar wordt uitgereikt. Het certificaat staat voor de complete bouwplantoets van alle mogelijke configuraties. Dit betekent dat miljoenen eindconfiguraties zijn goedgekeurd. Alle bouwelementen worden op een slimme manier geconfigureerd, geëngineerd en geproduceerd, waardoor ze altijd voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen, zoals in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, opvolger van Bouwbesluit 2012).

Je leest er alles over in deze website, evenals een slimme bevestigingsmethode van Hilti om prefab houten elementen snel op een betonnen vloer te kunnen verankeren. Daarbij worden de ankers op de bouwplaats digitaal geplaatst, waardoor men niet meer een grote hamer nodig heeft om alles op zijn plaats te krijgen. Je hoeft de prefab elementen met ‘HCW houtverbinders’ alleen maar over de ankers te laten zakken en die klikken zichzelf constructief vast.

Tot slot hebben we de komende tijd natuurlijk volop aandacht voor Vakbeurs PREFAB, waar ook BouwTotaal weer aanwezig zal zijn. Je treft daar de laatste ontwikkelingen aan op het gebied van prefab. Dus ik zou na het lezen van alle prefab gerelateerde artikelen zeker een bezoek brengen aan deze vakbeurs in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch!