Prefab

Artikel delen

De opmars van prefab bouwdelen en zelfs complete woningen gaat onverdroten voort. Begin dit jaar bezocht ik de nieuwe productiehal van geWOONhout in Wehl, naast de A18. Hier worden complete woningmodules vervaardigd. Dat blijkt zo succesvol dat er nu al naast de huidige hal is gestart met de bouw van weer een nieuwe hal. Bouwbedrijf Plegt-Vos opende verder op 2 juni 2022 een woningfabriek nabij Almelo. Het bedrijf bouwt hier kant-en-klaar woningen, maar ook delen van woningen. Er is gestart met een productiecapaciteit van 30 woningen per week. De komende jaren worden vier andere hallen in fases toegevoegd waardoor deze capaciteit steeds verder uitbreidt.

Najaar 2022 opent Van Wijnen een woningfabriek in Heerenveen. Hier moeten uiteindelijk jaarlijks 4.000 Fijn Wonen woningen de fabriek verlaten. Verder nam op 1 juli 2022 Heijmans de IIBO fabriek (Intelligente Innovatie Bouw Oplossingen) in Heerenveen officieel over. Nog dit jaar worden er voorbereidingen getroffen voor de industriële productie van duurzame houtskeletbouwwoningen voor heel Nederland. Naast deze fabrieken zijn er ook leveranciers van houtbouw, zoals De Groot Vroomshoop en Heijmans ONE, die complete houten woningmodules leveren. En dan is er natuurlijk de voorloper van al dit prefab geweld: VolkerWessels. Al in 2014 startte dit bedrijf met de bouw van een fabriek die comfortabele en duurzame woningen onder de naam ‘MorgenWonen’ aan de lopende band kon produceren. Sindsdien beschikt het bedrijf over meerdere fabrieken die complete woningen en appartementen in beton of hout leveren.

Betekent dit dat prefabricage alleen is voorbehouden aan de ‘grote jongens’? Zeker niet: een dakkapel die rechtstreeks uit de fabriek komt, is ook prefab. Datzelfde geldt voor producenten van vloerelementen en complete gevelelementen, steeds vaker afgewerkt met steenstrips. En scharnierkappen kennen we ook al heel lang. Ook installaties worden steeds vaker in complete stekkerklare modules geleverd, evenals badkamers. En dan zijn er nog de talrijke oplossingen om losmaakbaar en circulair te kunnen bouwen. Industrieel bouwen wordt dus volwassen en de huidige digitalisering draagt daar ook flink aan bij.

Het succes van prefab blijkt ook wel uit deze dubbeldikke uitgave. Bezoek ook zeker de vakbeurs PREFAB, om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Alles over deze beurs lees je in deze BouwTotaal. Uiteraard zijn wij ook aanwezig op de vakbeurs PREFAB. Wij ontmoeten je graag op stand C066 in Hal 1!

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal