Regeltjesmoe

Artikel delen

We zitten nu in zo’n tijd waarin we, en dat is zeker geen uitzondering, zelfs per week nieuwe regels opgelegd krijgen. Regelmatig moet ik naar de site van het RIVM om de meest recente informatie en regels over Covid-19 op te halen. Handig. Die overheidsinformatie is makkelijk te vinden. Zo ook de informatie over het energielabel. Er is zelfs een heuse Helpdesk.

Begin 2015 hebben de destijds vijf miljoen huiseigenaren een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar. Het doel ervan is dat je gaat nadenken over manieren om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief maken. Ontbreekt zo’n label, dan riskeer je een boete.

Waarom nou weer een energielabel?

Op zich is de gedachte wel goed. Net zoals bij auto’s of elektrische apparatuur, zoals vriezers of wasdrogers, kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of hun woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent onder andere een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot: dus beter voor het milieu!
De verandering die er nu aankomt is dat vanaf 1 januari 2021 een definitief energielabel vereist is. Het voorlopige label was namelijk slechts een schatting. Ons huis dateert uit 1936 en was ingeschat op label G. Maar toen wij er in 1994 in trokken hebben we direct dubbel glas en een nieuwe HR-ketel geplaatst, de vloeren geïsoleerd. Later zijn de muren en het dak geïsoleerd en nog later zijn een zonneboiler en zonnepanelen geplaatst. We woonden rond 2007 al in een heel duurzaam huis en doen al jaar en dag mee aan een zogenaamde duurzame huizenroute voor geïnteresseerden die willen weten hoe je zo’n oud huis nou duurzaam kan maken. Een duurzaam huis met voorlopig het ‘slechtste’ label G.

Voor ons was er geen enkele reden om met dat label bezig te zijn. We verkopen ons huis de eerstkomende tien tot twintig jaar toch niet en wij weten zelf wel hoe voordelig we uit zijn met gas en elektra. Maar vanaf 1 januari 2021 wijzigt de bepalingsmethode voor het energielabel. Vanaf dan moet je voor een energielabel een energieadviseur inschakelen.
Op de oude wijze maak je foto’s en scans om te bewijzen dat je van alles geregeld hebt. Zo moest zoonlief onder de vloer kruipen om de vloerisolatie te fotograferen en heeft mijn vrouw, ze is boekhouder en bewaard alle nota’s, alle relevante bewijsmateriaal zoals bonnen van de verbouwingen gescand. Zo konden wij alles bewijzen en zijn met slechts een paar tientjes klaar.

Naar C

En het label? We komen niet verder dan C. Onze woning heeft naar mening van de beoordelaar een redelijk laag energieverbruik en is redelijk geïsoleerd. Daar werd ik wel een beetje chagrijnig van. Toen we begin deze eeuw van alles aan pakten was dat allemaal conform de toenmalige maatstaven. Willen we naar label B dan moeten we ons dubbel glas gaan vervangen voor HR++ of zelfs triple glas. Hoewel ik wel moe word van die regeltjes heeft de overheid wel bereikt wat ze met dat energielabel wilden. Dat mensen zelf gaan nadenken en onderzoeken wat ze kunnen verbeteren.