Rendement

Artikel delen

Elk jaar doen wij privé, met ons huis, mee aan de Nationale Duurzame Huizenroute. We stellen op één of twee zaterdagen ons huis open voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen. Bezoekers krijgen dan uit eerste hand waarom bewoners hun huis hebben verduurzaamd, wat de kosten zijn en wat het oplevert.

Je huis openstellen is op zich een beetje raar. Wildvreemden staan aan je deur en lopen, weliswaar zover als je zelf wilt, mee door je huis. Toch is het aantal deelnemers, de mensen die hun huis openstellen, sterk groeiende. Wij doen al vanaf 2013 mee en ik moet zeggen, het is zeer bevredigend. Het is natuurlijk altijd fijn om met gelijkgestemden in dit geval over ‘duurzaamheid’ te kunnen praten. Wij zijn de ‘kenners’ in dit geval en zijn daarmee ook een soort ambassadeur voor de maatregelen die we hebben genomen.
Vorige week was er weer een openstelling en hadden we een vriendelijk stel op bezoek die geïnteresseerd waren in isolatie van hun dak en gevel. Ze hadden onlangs een mooie vrijstaande boerderij gekocht op de Veluwe, genoten met volle teugen van de frisse lucht, de natuur, het buitenaf wonen maar niet van hun gasrekening. In hun bezoekaankondiging gaven ze aan vooral met ons te willen praten over muur- en dakisolatie bij hun oudere woning en onze afwegingen als het gaat over de kosten van isoleren versus de opbrengst hiervan.

Nu weet ik persoonlijk niet zoveel af van de soorten isolatiemateriaal die er in de markt zijn: welke moet je nou wel of juist specifiek niet bij bepaalde toepassingen nemen, welke Rc-waarde kan het voordeligst behaald worden? Daar heb je isolatiebedrijven voor die ter plekke de beste oplossing kunnen adviseren. Ik ga ervan uit dat de bezoekers van panden die op de Nationale Duurzame Huizenroute opengesteld staan ook wel weten dat ze met huiseigenaren in gesprek raken. Dus niet met experts op het gebied van E&W-installaties of in mijn geval met isolatie.

Waar het bij deze openstelling om gaat is om de ervaringen van bewoners te horen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en je hoeft er zeker geen expert voor te zijn. Vragen als: hoe het zit met ventilatie, geluidsreductie, comfort, allergische reacties en hoeveel scheelt het nou op de energierekening? Dat soort zaken zijn van belang.
En het rendement? Met mijn lekenverstand kan ik daar maar één simpel antwoord op geven. Die is honderd procent. Want alles wat je je huis niet meer uit laat ontsnappen, hoef je ook niet te verwarmen. Dus beter rendement is niet haalbaar. Ingewikkelder is het niet.

Ook even kijken? https://duurzamehuizenroute.nl/woning/vrijstaande-woning-1936-putten-0

Arap-John Tigchelaar

Probin