Respect

Artikel delen

Onlangs bezocht ik met de Probin ondernemers Gereedschapcentrum.nl. De mensen van Gereedschapcentrum.nl ontvingen ons gastvrij en vertelden vrijuit over hun visie, de sterke en zwakke punten en over hun toekomstplannen. In meerdere opzichten was het een interessante ontmoeting tussen de, gechargeerd gezegd, traditionele ijzerwarenhandel en de online disruptors.

jan jaapIn de eerste plaats was het een interessante ontmoeting omdat het überhaupt bijzonder was dat deze twee partijen bij elkaar aan tafel zaten. Zeker in de beginjaren van Gereedschapcentrum.nl, toen zij met superscherpe verkoopprijzen voet aan de grond probeerden te krijgen in de wereld van de ijzerwaren en gereedschappen, werden zij door traditionele spelers op de markt verfoeid. En dan zeg ik het netjes. Maar het hielp dat beide partijen lid zijn van dezelfde inkooporganisatie. En inmiddels is men in de branche gewend geraakt aan elkaar en is het besef ingedaald dat er op de markt ruimte is voor zowel offline als online spelers en alles er tussenin.

In de tweede plaats was het een interessante ontmoeting omdat e-commerce vakmensen een ander slag volk is dan specialisten die al decennia lang ijzerwaren en gereedschappen aan de man brengen. Ze kleden zich anders, praten over andere zaken, richten hun kantoor anders in en hebben een andere binding met de producten die ze verkopen. Voor de een is het product het specialisme, voor de ander is het specialisme het begrip van de reis die de klant maakt.

Het meest interessante van deze ontmoeting was het wederzijds respect dat groeide tijdens het gesprek. Want ondanks de verschillen was er waardering over en weer. Waardering dat je in een paar jaar tijd zo’n enorm online bedrijf weet op te bouwen. Maar andersom net zo goed respect voor jarenlange trouwe klantcontacten en deskundig advies. Als je beseft dat je verschillend bent en juist die verschillen als waardevol erkent, ontstaan de mooiste gesprekken. Dan inspireert de ander jou en voel je tegelijkertijd de trots voor wat je zelf hebt opgebouwd.

Jan Jaap de Jong
Formulemanager Probin