Robotisering

Artikel delen

Zien we over tien jaar allemaal zwaaiende robotarmen en robotportalen op de bouwplaats? Als ik de deskundigen mag geloven zal het zo’n vaart niet lopen. Een robot is op zijn best in een geconditioneerde omgeving. Een stevige vloer en beschermd tegen weer en wind. Dus op zijn best bouw je een mini-fabriek op de bouwplaats, zoals ze dat ook bij grote infrastructurele werken doen. Dan maken ze bijvoorbeeld prefab betonnen tunnelmoten aan wal en zinken die daarna af in het water.

Voor de uitgave van BouwTotaal 10 had ik onder meer een gesprek met ABB Robotics dat wereldwijd robotarmen levert. In Nederland zie je in de prefab industrie in de bouw vaak robotarmen van ABB. Denk aan betonprinters of metselrobots. “Robotisering in de bouw was tien jaar geleden nog pionieren. Maar inmiddels hebben we een enorme woningbouwopgave, zijn de bouwkosten fors gestegen, komen we vakmensen te kort, is er een klimaatopgave en is er veel aandacht voor arbeidsomstandigheden. De bouwsector staat daardoor momenteel veel meer open voor robotisering”, aldus Martin van der Have, Sales & Marketing Manager van ABB Robotics Benelux.

Goed nieuws dus voor de werkgelegenheid op de bouwplaats, maar aan de andere kant komen we wel vakmensen te kort. Toch lijkt me de robotisering van de prefab industrie aantrekkelijk voor jongeren. Digitalisering en innovatieve technieken doen steeds meer hun intrede in de bouw. En dan mag je ook nog steeds vaker in geconditioneerde omstandigheden werken. Bouwen is een prachtig vak, maar de jongere generatie associeert de bouwsector helaas met zwaar en vies werk. Jammer, want de bouwsector wordt steeds meer industrieel, ook op de bouwplaats zelf.

Wil ik toch ook nog wijzen op de opkomst van exoskeletten voor vakmensen die veel bovenhoofds moeten werken in de afbouwsector. Denk aan stucadoors, schilders of plafond- en wandmonteurs. Als afbouwer sta je veelal niet in regen en wind te werken, maar de hele dag boven je hoofd werken is erg zwaar. Ook daar is dus nu een oplossing voor: werken met een exoskelet. En zo wordt de bouw steeds aantrekkelijker!