Snoerloos

Artikel delen

We besteden op BouwTotaal jaarlijks extra aandacht aan ‘Tools’. Wie de Bouwbeurs in Utrecht wel eens bezoekt, weet in welke hal de grootste drukte is: in de hal met gereedschappen. Het blijft toch het meest populaire speelgoed voor uitvoerend personeel, maar ik mag ook graag zelf in mijn privé tijd gereedschap gebruiken om te klussen.

Wat opvalt is dat ik momenteel alleen nog een invalcirkelzaag met snoer heb. De rest is inmiddels ingewisseld voor accu gereedschap. Ideaal, je bent niet meer afhankelijk van een stroombron en je struikelt ook niet meer over de snoeren. Voor de heggenschaar geldt zelfs dat ik nu het snoer ten minste niet meer door midden zaag. Maar ook de professionals zijn massaal overgestapt op accu gereedschap. Dit gereedschap is inmiddels net zo krachtig als de gesnoerde varianten. Ik sprak voor BouwTotaal met een ervaren timmerman en die had alleen nog een afkortzaag op snoer. Maar dat was geen probleem, want die gebruikte hij alleen bij de zaagtafel. En daar lag al een kabelhaspel om de snelladers aan te sluiten.

Professionals zijn ook vaak merkvast. Ik zie zelden dat bijvoorbeeld een timmerman of onderhoudsspecialist diverse merken in de bus heeft liggen. Veelal twee merken, waarvan er dan eentje favoriet is. Is ook handig als je dezelfde accu’s wilt gebruiken. Vijf verschillende accu’s op vijf verschillende machines is gewoon niet fijn werken.

Recycling en stofvrij

Jaarlijks blijven we wijzen op het belang van stofvrij werken, vooral bij het bewerken van hardhout, kalkzandsteen en beton. Wist je dat er jaarlijks in Nederland circa 2.400 mensen aan werkgerelateerd kanker en 600 mensen aan aandoeningen van de ademhalingswegen overlijden? Dat is een groot aandeel in de beroepsziekten, waaraan jaarlijks ongeveer 4.000 (ex-)werknemers overlijden. Dat lezen we in de ‘Staat van Gezond werk’ van de Nederlandse Arbeidsinspectie die op 10 mei 2023 verscheen. Ongezond werk is minder zichtbaar dan onveilig werk. Probeer dus het bewerken van onder meer beton, kalkzandsteen en hardhout te beperken. Als dat lastig is, zorg dan voor een goede afzuiging en compartimentering. Met dat laatste voorkom je dat collega’s met fijnstof te maken krijgen.

En is je gereedschap aan het einde van zijn levensduur? Lever dit dan in bij één van de ruim 13.000 Wecycle inleverpunten. Die zie je onder meer bij bouwmarkten, tuincentra, technische groothandel – zoals de Technische Unie – en professionele bouwmaterialenhandelaren. Kleine moeite, en je spaart het milieu!