Spreuken

Artikel delen

Door het coronavirus zitten veel mensen noodgedwongen thuis. Thuisblijvers grijpen hun, plots ontstane, zogenaamde vrije tijd aan om op te ruimen, naar de vuilstort te rijden en in en om het huis te gaan klussen. Als werkgever vind ik dat best wel lastig. Je stuurt mensen naar huis vanwege veiligheid voor hun zelf, om te voorkomen dat men elkaar op het werk kan besmetten. Maar ondertussen zijn de groothandels en bouwmarkten mega-druk. Dan klopt er toch volgens mij iets niet.

Die drukte bemerken we bij probin ook. We zagen zelfs een paar weken ‘hamstergedrag’. Niet geheel vreemd. Want u wilt natuurlijk gewoon doorwerken. En dat u wat extra koopt kan mogelijk voorkomen dat u mis zal grijpen de komende weken. Niet onlogisch. Die denkwijze wordt zeker gevoed als je beelden ziet van volle boodschappenkarren met notabene groot ingeslagen hoeveelheden toiletpapier.

Drukker met minder mensen

Nee, het is beslist geen klaagzang dat we zo druk zijn. Natuurlijk fantastisch dat er goede omzetten worden gedraaid en onze klanten opeens veel meer kopen. Dat we het personeel in de magazijnen niet naar huis hoeven te sturen. Maar de druk staat er wel op als je met minder mensen opeens veel meer moet presteren. Maar zéker geen klaagzang.
Als je onze branche vergelijkt met bijvoorbeeld horeca dan komen we er in de bouw tot nu toe nog goed vanaf. Ik probeer me echt voor te stellen hoe het zou zijn. Ineens ben je als horecabedrijf ‘dicht’ en stuur je je personeel naar huis omdat er echt geen werk is. En dat ‘jouw’ mensen die nu noodgedwongen thuis zitten gaan klussen. Tsja, dat is kennelijk dan niet vreemd.

Vakman

Niet lekker uit eten in een restaurantje, kan je nog redelijk oplossen met zelf koken. Maar de aannemers, de ZZP-ers, de tegelzetbedrijven gaan toch gewoon door? Om de nieuwe badkamer, vloer of keuken nu opeens ‘zelf’ te gaan betegelen zou wel een vreemd gevolg van het coronatijdperk zijn. Hooguit worden Doe-Het-Zelvers opeens weer Moet-Het-Zelvers.
In een vorige expertview heb ik al eens mijn eigen tegelwerk ervaringen uit de doeken gedaan. Ik ga niet nog een keer bekennen dat ik daar geen goede sier mee maak. Ieder zijn vak. Maar om eens een Doe-Het-Zelf spreuk, een tegeltjeswijsheid aan te halen: je bent een vakman als je kunt knoeien zonder dat een ander het ziet.
Dat geldt natuurlijk niet voor de échte professionals… Een echte vakman is iemand die zijn vak kent. Zet dat maar op een tegeltje.