Subsidiekraan

Artikel delen

Als ik dan iets mag gaan zeggen over energietransitie dan gaat mijn hart wel sneller kloppen. Een prachtonderwerp omdat er veel innovatie bij komt kijken. En daar houd ik van. Nieuwe technieken, anders denken, streven naar. Vooruitgang!

Bij elke discussie over de overgang van traditionele, fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, begint er wel iemand over de kobaltmijnen, waar materiaal voor de accu’s van elektrische auto’s wordt gewonnen. Wordt de discussie doodgeslagen omdat er kinderen onder erbarmelijke omstandigheden de mijnen in moeten om deze belangrijke grondstof te delven. Of als het gaat over biomassa, weet men dat uit verre landen hout wordt geïmporteerd om hier in Nederland massaal te verbranden. Als Staatsbosbeheer haar bossen uitdunt en verduurzaamt wordt verongelijkt verband gelegd met biobrandstof.

Tegenstanders

De tegenstanders van energietransitie weten altijd wel een feitje te noemen waarom we niet moeten overschakelen op duurzame energie. Is het niet de afvalberg die zonnepanelen over vijftien jaar veroorzaken, dan is het wel de hoeveelheid decibellen die warmtepompen genereren. Of dat er geen subsidie op zit.
Begin dit jaar mocht ik aanschuiven bij een Landelijk Overleg Bouwnijverheid bij Stichting Nederlands Instituut voor Kennisoverdracht (INVK) en schrok ik van de verhalen om maar niet aan energietransitie te werken. Dat er een internationaal Klimaatakkoord gesloten is in Parijs? Ver van mijn bed. Of: dat is toch pas in 2050? Regionale Energie Strategie? Nooit van gehoord. Transitievisie Warmte en Wijkuitvoeringsplannen? Daar doet de gemeente toch iets mee? Klimaatakkoord juni 2019? Na de nieuwe verkiezingen wordt het toch weer anders. Allemaal onzin? Bedacht door linkse klimaatfanatici? Misschien wel, maar niet waarschijnlijk. Totaal 195 landen hebben in Parijs hun handtekening gezet. Ook de VS en China.

Niet stilzitten

Er zijn banken in Nederland die binnenkort niet meer oude gebouwen gaan financieren. Houd er nu alvast maar rekening mee. Binnen investeerdersnetwerken is vooral interesse in bedrijven die een positieve impact hebben op de maatschappij. Je zal écht moeten omschakelen van winstmaximalisatie naar investeren in circulariteit en overstappen naar alternatieve energiebronnen. Niets doen is geen optie.
Niet verbazingwekkend dat de overheid weer allerlei middelen uit de kast tovert om bedrijven en particulieren in beweging te krijgen. Boetes als je pand of woning geen energielabel heeft, verplichte Energiemanagement, maar ook subsidie (SDE+) kan een drijfveer zijn om aan besparing en transitie te werken. Maar je moet het vooral doen, omdat het moet. En dat geeft u, als bouwprofessional weer enorm veel kansen!
In 2050 moeten maar liefst zeven miljoen woningen en één miljoen gebouwen van het aardgas af zijn. Dat betekent heel veel isoleren en transitie naar duurzame warmte en elektriciteit. Dat lijkt nog heel lang, maar bedenk dat als eerste stap in 2030 de eerste anderhalf miljoen bestaande woningen verduurzaamd moeten zijn. Dat gaat wijk voor wijk, maar wel in een steeds hoger tempo. Ik zou er maar snel in gaan geloven! En die subsidie? Die is er nu nog wel.