Tools

Artikel delen

Synoniemen voor tools zijn: gereedschap, instrument, werktuig of hulpmiddel. Allemaal zaken die we opbergen in een koffer die thuis op de werkbank staat of veilig achter in de bus. Er is nog een tool waar ik het graag over zou willen hebben. Eén die er altijd is, niet kwijt kan raken en nooit op raakt namelijk: vriendelijkheid.

Veilig werken

Het eerste managementboek dat ik ooit gelezen heb was van Daniël Goleman en heet Emotionele Intelligentie. Een boek waar ik later veel aan gehad heb. Het gaat er vaak niet om wat je zegt, maar hoe je het zegt. Wil een boodschap goed overkomen zijn er twee dingen. Het moet duidelijk zijn wat je bedoeld en de manier waarop je het brengt is bepalend of er iets met die boodschap gedaan wordt.

Het boek leert dat het belangrijk is dat je kennis hebt van je voelende deel van je brein. In de ‘softe’ kant van onze hersenen zit meer kracht dan we zelf beseffen. Daar zit onze zelfkennis, onze drive, onze zelfbeheersing en ook de mogelijkheid onze eigen emoties te herkennen. Als je de achterliggende gedachten gaat beheersen en van daaruit gaat handelen geeft dat een enorme boost aan je communicatieve vaardigheden.

Vriendelijkheid

De bouw is een complexe, dynamische, sterk veranderende omgeving waar financiële belangen naast belangen liggen op het gebied van efficiëntie, veiligheid en innovatie. Goed communiceren is de basis van goed samenwerken. De meeste bouwprojecten zijn maatwerk. Er wordt met veel partijen samengewerkt en partijen zijn van elkaar afhankelijk. Je hebt elkaar nodig voor het huidige project, maar ook voor de toekomstige.

Ik merk zelf in mijn praktijk dat er op het snijvlak van ontwerp naar uitvoering best wel spanning kan ontstaan. Het praat gemakkelijker in een voortraject zonder harde deadlines, dan in een project dat vordert en in uitvoering komt. Ook schuiven de projecten door van het bureau naar de bouwkeet en verantwoordelijken in elke fase van het project zijn ook verschillend. Om dan samen op te trekken in een project is het belangrijk dat je over je eigen horizon kijkt, pro-actief bent en begrijpt hoe de processen in elkaar passen.

De basis voor partnerschap is inzicht in elkaars belangen en verantwoordelijkheden te krijgen. De tool is dan tijd nemen om elkaar te begrijpen en vriendelijk en menselijk te acteren. Het zou mooi zijn als we branchebreed deze tool gaan hanteren. Voor de één gaat dat gemakkelijker dan de ander. Als de wil er maar is, komen we samen verder.