Tools

Artikel delen

‘Tools’, of gewoon op zijn Nederlands ‘gereedschappen’, zijn onmisbaar voor iedere vakman. Wat vooral opvalt is dat accumachines de traditionele besnoerde machines nu snel van de bouwplaats laten verdwijnen. Geen wonder, want accumachines zijn inmiddels zo krachtig, dat er nagenoeg geen machine meer is die nog een snoer nodig heeft. Daarnaast hebben de accu’s een steeds langere runtime en kortere laadtijden. Hierdoor komt de emissieloze bouwplaats weer een stuk dichterbij. Ik heb privé ook de laatste besnoerde machines ingeruild voor accu.

Wat een vrijheid krijg je ineens met accumachines! Geen gerotzooi meer met kabelhaspels. Vooral bij buitenwerk merk je dat voordeel. Ook mijn heggenschaar werkt nu op accu. Het netsnoer van mijn oude heggenschaar was in de loop der jaren steeds korter geworden doordat ik – ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen – nog wel eens het snoer raakte en onherstelbaar beschadigde. Ik heb mijn buurman ook gevraagd om een maaimachine op accu aan te schaffen. Ik onderhoud namelijk zijn tuin met enorm grasveld tijdens de vakantie van mijn buren. Ik ben dan een kwart van de tijd bezig om de kabels zo neer te leggen dat ik er niet overheen maai.

Goed gereedschap heeft trouwens zijn prijs, waardoor het verstandig kan zijn om tools te leasen, in plaats van te kopen. En heb je gereedschap maar kort nodig? Dan is huren een aantrekkelijke optie. Het aandeel gehuurde gereedschappen stijgt ook nog steeds. Inhuren van materieel maakt de aannemer flexibeler. Huren garandeert de ondernemer dat hij kan beschikken over een bepaalde machine wanneer hij deze nodig heeft. Dat kan minimaal 4 uur zijn, of enkele dagen of weken.

In deze BouwTotaal tot slot ook aandacht voor goed onderhoud, maar ook het verantwoord recyclen van oude machines. Er zijn inmiddels 13.000 Wecycle inzamelpunten voor afgedankte apparaten, zoals elektrisch gereedschap, verspreid over heel Nederland. De inzamelpunten voor afgedankt elektrisch gereedschap en energiezuinige verlichting vinden we bij onder meer bouwmarkten, tuincentra, technische groothandel – zoals de Technische Unie – en professionele bouwmaterialenhandelaren. Zorg dus voor een verantwoorde afvoer!

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal