Top-sector!

Zaterdag 2 juni is het weer Dag van de Bouw en inmiddels zijn er zo’n 120 projecten aangemeld. Dat is mooi natuurlijk, maar dat kunnen er meer zijn. Laat ik mijn column daarom beginnen met een oproep: bent u lid van Bouwend Nederland, Uneto-VNI, Aannemersfederatie of VNConstructeurs? Meld uw project dan snel aan via www.dagvandebouw.nl! Want hoe meer projecten er meedoen, hoe meer mensen we kunnen ontvangen en hoe meer jongeren en ouders we kunnen laten zien hoe mooi het werken in de bouw- en infrasector is.

Of, zoals Bernard Wientjes het bij de presentatie van één jaar Bouwagenda verwoordde, wat een absolute top-sector de bouw- en infrasector is. Want de bouw heeft alles in zich om een topsector te zijn. Tijdens deze bijeenkomst kondigden de ministers Ollongren en Van Nieuwenhuizen aan dat de bouw een eigen innovatiecentrum krijgt waar bouwbedrijven, universiteiten, onderzoekscentra én overheden bij betrokken zijn. Dat is heel positief, want juist door het samenspel van deze partijen, – opdrachtgevers, opdrachtnemers en kennisinstellingen – kan innovatie een vlucht nemen en kunnen we de beoogde 1000 woningen per dag gaan verduurzamen.

Het gaat toch goed in de bouw, hoor ik u denken. En is een Bouwagenda of een innovatiecentrum dan wel nodig? Jazeker! Want juist wanneer het druk is, ontstaat de neiging om niet of weinig te innoveren. In de ratrace van alledag is er geen aandacht voor vernieuwing. Na jaren van crisis zien we een berg werk voor ons liggen, en zijn er te weinig mensen om dat allemaal in de gewenste tijd te doen. Willen we de kunstwerken in ons land allemaal goed onderhouden – en dat dat nodig is, bleek onlangs weer uit onderzoek dat door AT5 en EénVandaag gedaan is – of willen we onze woningen verduurzamen, of van het Binnenhof een CO2-neutraal duurzaam icoon maken, dan hebben we meer innovaties nodig.

Ik ken overigens al veel voorbeelden van innovaties. Denk aan stukken land die met drones worden ingemeten, prefab-fabrieken waar één operator het werk doet dat vroeger door acht man gedaan werd tot virtuele showrooms waar consumenten al door hun aanstaande woning kunnen lopen en die zelfs al kunnen inrichten. Er gebeurt ontzettend veel, maar de innovaties worden nog te weinig met elkaar gedeeld én opdrachtgevers laten er vaak nog te weinig ruimte voor. Het nieuwe innovatiecentrum moet die noten kraken.
Heeft u overigens geen project dat zich leent om mee te doen aan de Dag van de Bouw? Bezoek dan een van uw deelnemende concullega’s. Wellicht doet u er ook inspiratie op, voor úw volgende innovatie!