Topsector

Artikel delen

In april maakten minister Van Nieuwenhuizen (IenW) en Ollongren (BZK) bekend dat de bouw de status van topsector krijgt. Dat is de verdienste van Bernard Wientjes en het team achter de Bouwagenda. Er komt een eigen innovatiecentrum, waar bouwondernemers, universiteiten, onderzoekscentra én opdrachtgevers samen kijken naar de uitdagingen waar we voor staan. Want als we bijvoorbeeld 1.000 woningen per dag willen verduurzamen, dan moeten we dat slim doen. Slimmer, en grootschaliger, dan we deden.

Slim en grootschalig, dat is ook het punt dat ik heb gemaakt aan de klimaattafels en Diederik Samsom. Isoleren, faseren en innoveren zijn de sleutelwoorden om de klimaatdoelen te halen. Nu zijn we wel van de oplossingen, maar willen daar wel de tijd voor én de mogelijkheid om het economisch verstandig te doen.
Een journaliste vroeg me of ik hard op de rem trap. Neen! Absoluut niet zelfs. We staan voor de volle 100% achter de duurzame doelstellingen. Ik pleit ervoor om nu niet allerlei zaken door te drukken die nu nog te duur zijn en te weinig opleveren. Ik breng het realisme in een idealistisch overleg.
Ik ben uiteraard blij met het werk dat dit voor de bouw met zich meebrengt, maar het moet wel behapbaar en betaalbaar zijn. Een hybride CV-ketel kost 7.000 euro en niet iedereen kan dat zomaar betalen. En je kan consumenten niet opzadelen met hoge rekeningen, zonder daar iets tegenover te stellen anders dan een schouderklopje voor de bijdrage aan ons klimaat.

Zaterdag 2 juni hebben 71.000 mensen weer kennis genomen van de inventiviteit van de bouw. En die van de installateurs en constructeurs. Ik vind het fijn dat dit jaarlijkse bouwfeestje nog steeds op zoveel belangstelling mag rekenen. Dat geeft ook hoop voor de instroom in onze sectoren. Want hoewel de resultaten van onze instroomcampagne jegaathetmaken.nl goed zijn, is er nog altijd een tekort aan mensen. Daarom stonden we ook op de Libelle Zomerweek, om aan alle moeders en grootmoeders uit te leggen wat voor mooie banen en carrièrekansen er zijn in de bouw en infra. Ik heb daar een hoop leuke gesprekken gehad en weet zeker dat vervolgens enkele gesprekken aan de eettafel thuis over het werken in de bouw zijn gegaan.