Veiligheid

Artikel delen

Het veiligheidsbewustzijn op de bouwplaats is de laatste decennia enorm toegenomen. Ik bezoek al ruim dertig jaar regelmatig bouwplaatsen – van klein naar groot – en de verandering is groot. In de jaren tachtig en negentig kwam ik toch regelmatig bij projecten waar het bouwplaatspersoneel geen helm droeg. Het stond niet stoer en was ook niet goed voor je kapsel. Stofvrij werken? Kom op zeg, wat maakt dat beetje stof nu uit? We zijn geen watjes! Leuningen bij steigers en dakranden: niet nodig, want ik werk al jaren in de bouw en ben nog nooit gevallen. Afdoppen van stekeinden? Veiligheidsschoenen? Veiligheidsbril? Ja, zeg, het is nog geen carnaval hoor!

Hoe anders is de situatie nu. Zelden tref ik nog bouwplaatspersoneel zonder helm aan. Wie zonder een helm over de bouwplaats loopt is wel erg dom bezig. Goede doorwerkkleding, schoenen, gehoorbescherming, bril en mondkapje zijn normale beschermingsmiddelen geworden. Ja, we smeren ons in de zomer zelfs in met zonnebrandcrème tegen huidkanker! Leuningen en andere veiligheidsvoorzieningen zijn gewoon standaard aanwezig.

Er is dus gelukkig een toename van het veiligheidsbewustzijn op de bouwplaats. In schril contrast daarmee zie ik een toename van zwaardere incidenten, waarbij zelfs de Onderzoeksraad Voor Veiligheid regelmatig in actie moet komen. Denk de laatste jaren aan het ingestorte dak van de in aanbouw zijnde tribune van stadion Grolsch Veste (2011), het hijsongeval in Alphen aan den Rijn (2015), het ongeval op de bouwplaats van het voormalige VROM-gebouw in het centrum van Den Haag, waarbij een voorbijgang werd gedood door vallende steigerdelen (2016) en de instorting parkeergarage Eindhoven (2017). Recent stortte een deel van een parkeergarage in Wormerveer nog in. Ligt de focus wellicht te veel op de bescherming van de individuele bouwplaatsmedewerker, in plaats van constructieve veiligheid? Of worden de bouwprojecten steeds complexer? Feit is dat de bouw dus nog steeds niet veilig genoeg is. Wellicht gaat de toekomstige Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen hier verbetering in brengen. Maar het begint toch echt allemaal eerst bij onszelf: veiligheid moet tussen de oren zitten.