Wachten

Artikel delen

Eigenlijk zijn we allemaal kuddedieren. We laten ons door onze overheid enigszins tot helemaal leiden en protesteren hier en daar wat. Gaan we onze eigen weg en we overtreden de regels, dan is er wel een waakhond die ons weer op het rechte pad zet. Mijn leven lang zit ik in het bedrijfsleven en wat denk je? Precies hetzelfde gedrag.

Consumenten wachten op wat hun Vereniging Eigen Huis zegt, wat de Consumentenbond als beste koop predikt of je autodealer je oproept om weer bandjes te komen wisselen. De overheid helpt ons soms een handje, als ze gedragsverandering te lang vindt duren. Zo werd bepaald dat we gordels om moeten hebben, watergedragen verf zullen gebruiken en EPC normen moeten volgen. Misschien willen we wel graag geleid worden. Je kunt je ook niet overal in verdiepen, laat staan verstand van hebben. En als er dan enige dwang is, dan blaten we er op los, maar volgen wel.
Ik begrijp best wel dat het Klimaatakkoord een ver-van-mijn-bed show is. Mensen die voorop lopen in energiebesparing worden weggezet als klimaatgoeroes, energiegekkies en krijgen nog minzamere kwalificaties die ik u wil besparen. Waarom dat verzet? Ik denk omdat het geld kost, geld wat men bijvoorbeeld liever in een vliegvakantie stopt. Maar vooral, vooral omdat men onwetend is. Men kennelijk ergens op wacht.

Vorig jaar mei verscheen een opmerkelijke conclusie uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Maar liefst 43 procent van de Nederlandse huiseigenaren blijkt niet van plan te zijn om binnen nu en vijf jaar de woning te verduurzamen. Belangrijkste reden hiervoor is dat zij niet weten welke financiële regelingen zij vanuit de overheid kunnen verwachten. Daarnaast denken huiseigenaren dat het verduurzamen van huizen in de toekomst goedkoper wordt.
Afgelopen week bleek dat de Europese Commissie 1.000 miljard euro bij elkaar wil krijgen voor de zogenoemde Green Deal. Alle lidstaten en alle sectoren worden geraakt. We moeten af van de vervuiling en zo min mogelijk afval produceren. De transportsector moet met 90 procent zijn uitstoot reduceren, er moeten twee miljard bomen worden gepland, enzovoort.
Omdat we zelf (te) weinig in actie komen, gaat de EU ons dwingen maar gelijktijdig ook helpen met een schamele 1000 miljard euro… in de komende 10 jaar. Als je dat terugrekent per maand is dat per EU-inwoner net iets meer dan € 15,-. Zat u daar nou op te wachten?

Woningbezitters wachten dus. Wachten op dat verduurzamen goedkoper wordt en wachten op de overheid. Door te wachten met verduurzaming, hebben eigenaren nu veelal onnodig hoge energierekeningen en lopen zij het risico dat hun huis minder waard wordt. Op nummer één van de aanbevelingen uit het Nibud Onderzoek ‘Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw?’ staat: doorbreek het wachten.
Er ligt een enorm potentieel aan werk om te verduurzamen. Het zou toch niet zo hoeven zijn dat onze bouwsector blijft wachten op de overheid? Stop met wachten, ga ondernemen! Waar wacht u nog op?

Arap-John Tigchelaar
Probin