Wappies isoleren

Artikel delen

Buiten ligt er sneeuw. Op moment van schrijven van deze column tenminste. Er zou twee tot vijf centimeter vallen, maar bij ons op de Veluwe zou ik het eerder in millimeters willen uitdrukken. Maar toch; sneeuw.

Op mijn social media kanalen ziet het wit van alle plaatjes die mensen willen delen. Van kinderen en huisdieren die nog nooit sneeuw hebben gezien tot het torentje van onze demissionaire Minister President Rutte welke volgens het plaatje geen sneeuw op het dak heeft terwijl de andere daken van de regeringsgebouwen wel ‘vol’ sneeuw liggen. Nu weten we allemaal wel hoe onze premier onder vuur ligt, dus mijn eerste gedachte was dat hier een creatieve fotobewerker bezig is geweest.

U kent vast wel dat beeld van een middenwoning in een rij waar op het dak geen sneeuw ligt maar op de rest van de rij huizen wel. Dat wordt dan in verband gebracht met exceptioneel energieverbruik waarbij vaak sprake is van een wietkwekerij. Vermoedelijk wordt met het plaatje van het torentje hetzelfde gesuggereerd. Een andere verklaring van het sneeuwvrije dak zou kunnen zijn dat onze regeringsleider dag en nacht werkt en de thermosstaat ’s avonds en in het weekend niet naar beneden gaat.

Mocht de foto niet door een grappenmaker bewerkt zijn dan wijt ik het sneeuwvrije dak aan slechte isolatie. Dat de isolatie niet zoveel voor kan stellen van het torentje bleek wel toen onze premier Mark Rutte zijn toespraak hield op 14 december over nog meer coronamaatregelen. Ruim acht miljoen kijkers hoorden tijdens de toespraak enkele tientallen demonstranten, inmiddels door velen ‘wappies’ genoemd, rond de Hofvijver joelen en fluiten. Dit om hun ongenoegen over coronamaatregelen kenbaar te maken.

In de Talkshow ‘M’ die avond vond Dominee Gremdaat (alter ego van Paul Haenen) dat als het Binnenhof toch binnenkort voor minimaal een half miljard euro gerenoveerd gaat worden, bouwvakkers het Torentje maar meteen geluiddicht moeten maken. Ik zou zeggen, gewoon goed isoleren. Dertig procent van de warmte ontsnapt via het dak bij slecht geïsoleerde daken. Mogelijk dat een plan voor isolatie van het torentje van onze premier tot op heden niet langs de Nederlandse Monumentenwacht kwam, maar de noodzaak werd ondertussen wel aan ons kijkers gepresenteerd.

Die noodzaak, dat we überhaupt moeten isoleren dringt helaas nog niet voldoende door. Hoeveel mensen wachten eerst op subsidie of een verplichting voordat ze in actie komen? Of hebben nog nooit inhoudelijk over een Klimaatakkoord gehoord. Of weten altijd wel een voorbeeld te noemen waarom de wetenschap over bijvoorbeeld klimaat niet zou kloppen.

Drie van de vier woningen in Nederland zijn slecht geïsoleerd. En zestig procent van de woningeigenaren geeft aan dat ze interesse hebben in duurzaam wonen. Zullen we dan maar snel nog meer gaan investeren in isolatie en tegelijkertijd ook het gejoel van tegenstribbelende klimaatwappies isoleren?