Zonnepanelen

Artikel delen

Veel bedrijfspanden hebben ongebruikte platte daken. Deze lenen zie vaak uitstekend voor de plaatsing van zonnepanelen voor eigen gebruik, of voor een lokale energiecoöperatie. Welwillende bedrijven worden echter in toenemende mate geconfronteerd met torenhoge verzekeringspremies. De stijgende premies worden veroorzaakt door onder meer een aantal branden in 2018 die veroorzaakt zijn door zonnepaneleninstallaties. Ook zijn er regio’s waar het elektriciteitsnet niet is berekend op grootschalige teruggave van stroom. Lokaal is er om die reden zelfs een verbod om nog zonnepanelen op grotere daken te leggen.

Volgens het FD kosten bij een groot pand met een hectare dakoppervlakte, zonnepanelen rond een half miljoen euro. De premie bedroeg tot 2018 zo’n €1.250,-. Dat is bij sommige verzekeraars inmiddels verdubbeld naar € 2.500,-. Ook krijgen bedrijven soms te horen dat ze geen opstalverzekering kunnen afsluiten, wanneer ze panelen op het dak willen leggen.
TNO onderzocht alle 27 brandincidenten met zonnepanelen uit 2018. Daarvan waren er echter slechts vier op bedrijfsdaken. Vaak bleek dat installaties waren opgeleverd met verschillende merken stekkers, of bleken kabels niet goed in de stekkers vastgemaakt. In 2018 waren er rond 800.000 systemen geïnstalleerd. Dat betekent dat een systeem op een bedrijfsdak gemiddeld 0,004 procent (!) kans heeft in een brand te raken. Niet veel dus. De betrokken brancheorganisaties Holland Solar en Techniek Nederland en diverse trainingsinstituten werken er desondanks hard aan om de kennis en kunde over techniek en veiligheid nog beter te borgen. “Wij zien momenteel dat verzekeraars zonder dialoog met de sector hun beleid aanscherpen nu zonnepanelen steeds meer gemeengoed worden. Zonne-installaties die volgens de norm door vakmensen zijn geïnstalleerd zijn hard nodig om de klimaatdoelstellingen te halen”, aldus Holland Solar. En daar sluit ik me volledig bij aan. Nu nog de capaciteit van het elektriciteitsnet aanpakken.