Lezerstest

Producten
Artikel delen

Trillingvrij zagen

Met de nieuwe accu-reciprozaag RSC 18 zet Festool gelijk een topper in de markt. Deze machine ontbrak nog in het toch ruime assortiment van deze fabrikant. En natuurlijk gelijk op accu. Wat is een reciprozaag eigenlijk? Volgens Wikipedia: ‘Een reciprozaag of reciprozaagmachine is een langwerpig gereedschap, met op het einde een zaagblad’. Wij kennen hem vooral als ‘sloopzaag’. Dus geen machine om een mooi verstek te zagen of iets wat zichtwerk is. Of toch wel?

Tekst en beeld: Ton Beijk

accu-reciprozaag

Wij mochten met de RSC 18 aan de slag. Normaal pak je een reciprozaag als je iets gaat slopen, een dak open moet zagen of een paar in de weg zittende takken moet verwijderen. Kortom, als het niet zo nauwkeurig hoeft, maar wel snel moet. Als je veel moet slopen dan kan dat een behoorlijke fysieke aanslag op je lichaam zijn, vooral de armen. Zoals meestal speelt hier het zaagblad ook een zeer belangrijke rol. Als je net met een nieuw blad begint gaat het lekker soepel. Maar even bezig weten we ook wel dat het niet altijd zo gaat. Als je aan het werk bent moet je door, dus ook als het blad niet meer zo scherp is. En je kunt vaak ook niet in de ideale houding werken.

Geniaal

In de afgelopen tijd heb ik best veel reciprozagen in mijn handen gehad. Met snoer, met accu, goedkope en duurdere. Meestal zie ik aan een machine wel of hij kwalitatief goed is en hoe geprobeerd is om de ergonomie te verbeteren en hoe de trillingen op te vangen. Vaak door het handvat beweegbaar aan de machine te verbinden met een soort scharnier of veel rubber toe te passen. Maar bij deze Festool machine hebben de ontwerpers hun werk echt goed gedaan. Ik heb de machine goed onder de loep genomen en kan niet zo ontdekken waar het nu in zit. Maar voelen des te beter. Het is gewoon ‘geniaal’ hoe het is gelukt om zo trillingvrij te kunnen zagen. Festool verklaard het onder andere door de massa van de machine. Hij is niet licht en dit compenseert de trillingen vooral.

Wat ook opvalt is dat deze reciprozaag een redelijke aansluiting voor de stofafzuiging heeft. Iets dat ik niet eerder op zo’n machine ben tegen gekomen. Natuurlijke haalt het niet alles weg, maar wel het gevaarlijke fijnstof. Ook is goede ledverlichting geplaatst en een stevige haak om de machine even op te hangen.

accu-reciprozaag

‘Het is gewoon ‘geniaal’ hoe het is gelukt om zo trillingvrij te kunnen zagen.’

 

accu-reciprozaag

Zagen met stofafzuiging.

accu-reciprozaag

De machine heeft een stevige haak om deze even op te hangen.

Opname systeem

Om het zaagblad te wisselen is het zaagopname systeem ook helemaal nieuw ontwikkeld. Het zaagblad hoef je er slechts in te drukken en het zit vast. Voor het uitwerpen druk je de blokkering opzij en het zaagblad springt er letterlijk uit. Handig, want meestal is het niet beet te pakken!

Verder beschikt deze machine over een variabel toeren tal en twee maximum toeren standen schakelbaar. En zoals Festool het zelf noemt: een bijschakelbare pendelslag met een uitslag van 3 mm en ook variabel. Ook de steunvoet is instelbaar.

accu-reciprozaag

Handig: Het zaagblad hoef je er slechts in te drukken en het zit vast. Voor het uitwerpen druk je de blokkering opzij en het zaagblad springt er letterlijk uit.

accu-reciprozaag

Ook de steunvoet is instelbaar.

Makkelijke start

Wat verder opvalt is het starten van het zagen. Iedereen die wel eens met een reciprozaag werkt kent het wel: je wilt ergens inzetten, maar de zaag springt vaak opzij en komt nooit precies op die plek die je bedoelde. Dat is bij deze machine ook beter, met een verassend makkelijke eerste aanzet. Daarna, in welk materiaal ook, een fijne soepele zaaggang.

Echt sterk en snel

De accu-reciprozaag RSC 18 van Festool is krachtig, snel en super robuust. Met koolborstelloze EC-TEC motor, bijschakelbare pendelslag en minimale trilling is hij gemakkelijk te geleiden en maakt hij echt tempo. Daarom gaat de volledige kracht naar het zaagblad en niet naar de machine of de armen. Je RSC 18 met accessoires kun je overzichtelijk en goed beschermd in de bijbehorende Systainer opbergen. Het Festool-assortiment heeft voor elke toepassing het juiste zaagblad en de afzuigvoorziening helpt tegen stof.

De voordelen op een rij:

  • Krachtig: dankzij de krachtige EC-TEC-motor en de bijschakelbare pendelslag.
  • Extreem trillingsarm: voor een soepele geleiding van de zaag, ontziet de gebruiker en de machine.
  • Super robuust: gemaakt voor de zwaarste bouwplaatstoepassing.
  • Flexibel: voor elk materiaal het passende zaagblad.
  • Contactloos: door de speciale klemkop is een contactloze en snelle wisseling van het zaagblad mogelijk.
  • Binnen handbereik: alles overzichtelijk in de passende Systainer opgeborgen.
  • Eenvoudig doseerbaar: soepele start en perfecte controle over het aantalslagen dankzij de grote gasgeefschakelaar.
  • Stofvrij werken: met de in de leveringsomvang inbegrepen afzuigvoorzieining.
  • Verlicht: met de geïntegreerde LED is het werkbereik optimaal verlicht.
  • Flexibel: door het 180° draaibare zaagblad is het zagen tot aan het plafond, de wand of vloer probleemloos mogelijk.

Kortom

Een zeer fijne machine die werk wat voorheen onaangenaam kon zijn, gewoon prettig maakt. Deze machine getest met een 4,0 Ah accu. Als je echter hele grote klussen op het programma hebt staan, overweeg dan eens de nieuwe 8,0 Ah accu. Maakt het nog makkelijker.

Over de auteur:
Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij neemt voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen en geeft zijn objectieve mening.

BouwTotaal