Voordelen en installatie van droogbouw vloerverwarming

Artikel delen

Droogbouw vloerverwarming biedt een handige oplossing voor het verwarmen van ruimtes zonder de noodzaak voor ingrijpende bouwkundige aanpassingen. Dit artikel licht kort de voordelen toe en beschrijft de componenten en installatie van het Radson TS14R-systeem voor droogbouw vloerverwarming.

droogbouw vloerverwarming

Voordelen droogbouw vloerverwarming

Er zijn verschillende redenen waarom droogbouw vloerverwarming een uitkomst kan bieden. Een van de grootste voordelen is dat het toegepast kan worden op houten ondervloeren. Daarnaast is het een goede optie wanneer de vloer slechts beperkt verhoogd kan worden of de bestaande vloerstructuur behouden moet blijven. Droogbouw vloerverwarming is ook ideaal wanneer infrezen geen optie is, bijvoorbeeld door een te dunne dekvloer.

Bovendien is droogbouw vloerverwarming geschikt voor situaties waarbij de bouwconstructie, zoals bij houtskeletbouw, het extra gewicht van een traditioneel watergedragen systeem niet kan dragen. Ook reageert deze vloerverwarming snel op temperatuurwijzigingen, wat vooral handig is in ruimtes met veel zonlicht. De installatie is ook eenvoudiger en sneller dan traditionele systemen, omdat er geen droogtijd is. Tot slot zorgt de efficiënte werking bij lage temperaturen voor een hoog rendement en lagere energiekosten.

droogbouw vloerverwarming

Componenten van het Radson TS14R-systeem

Een voorbeeld van een systeem voor droogbouw vloerverwarming is de Radson TS14R. Dit systeem heeft een minimale opbouwhoogte van slechts 17mm. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Systeemplaten: Deze platen zijn vervaardigd uit hard geperst EPS, bedekt met een aluminium warmtegeleidingsplaat. De combinatie van materialen zorgt voor een uitstekende warmteverspreiding. De systeemplaten zijn uitgerust met rechte sleuven voor de vloerverwarmingsbuizen.
  • Combiplaten: Deze platen bestaan ook uit hard EPS en worden gebruikt om bochten in het droogbouw vloerverwarmingssysteem te creëren. Aan het begin en einde van elke reeks systeemplaten wordt een combiplaat geplaatst voor een naadloze overgang.
  • Vloerverwarmingsbuis: De warmte wordt getransporteerd via speciale 5-laagse Radson SKR 14x2mm buizen. Deze buizen worden eenvoudig in de voorbereide sleuven van de systeem- en combiplaten gedrukt voor een efficiënte en effectieve warmteverspreiding.
  • Belastingspreidende laag (optioneel): Voor installaties onder tegelvloeren of dun laminaat en klik PVC wordt een belastingspreidende laag aangeraden. Deze laag wordt direct op de systeemplaten verlijmd, waarna de afwerkvloer kan worden geplaatst.

Installatie en vloerafwerking

Na de opbouw van de droogbouw vloerverwarming kan de vloer geplaatst worden. Afhankelijk van het type vloer, kunnen één of twee tussenlagen nodig zijn:

  • Heat-Foil ondervloer: Ideaal voor dik laminaat en parketvloeren, deze folie wordt over het vloerverwarmingssysteem uitgerold, waarna de vloer er direct overheen gelegd kan worden.
  • Heat-Foil ondervloer in combinatie met Jumpax Basic: Deze combinatie is geschikt voor verlijmd PVC, linoleum, tapijt of vinyl.
  • Heat-Foil ondervloer in combinatie met de belastingspreidende laag: Voor dun laminaat, klik PVC en tegels wordt de belastingsspreidende laag toegepast. De belastingspreidende laag is slechts 5 mm dik en heeft een zeer lage warmteweerstand waardoor de warmte goed doorgelaten wordt.

Het Radson TS14R droogbouw vloerverwarming systeem is daarmee universeel geschikt voor alle ondervloeren én bijna alle afwerkvloeren. De specialisten van Benem kunnen je helpen bij al je vragen en online bereken je gemakkelijk de prijs voor jouw systeem.