Offertes voor dakkapel een jungle

Artikel delen

Met een stapel offertes in de hand stonden ze bij mij op de stoep. Of ik misschien even tijd had om naar de offertes te kijken? Ze waren het spoor bijster en durfde geen beslissing te nemen. Normaal gesproken doe ik dit nooit, maar omdat dit stel er een beetje radeloos bij stond heb ik het gedaan. Mijn eerste vraag was; wat willen jullie eigenlijk? Welke grootte? Welke materialen? Ze hadden zich redelijk georiënteerd (zie tabel, kopje “gevraagd”). Ze hadden negen bedrijven een offerte gevraagd. De bedrijven van aanbieding 1 en 4 zijn niet eens wezen kijken, maar hadden wel een offerte ingediend. De meest offertes blonken uit in zeer onduidelijke verhalen. Wat zit er bij in en wat niet?

Onduidelijke offertes
Je kan rustig zeggen dat sommige offertes een groot vraagteken waren en erg lastig te lezen. Bij het nabellen bleken sommigen zelf niet eens te weten wat er in de offerte was opgenomen en wat niet. Maar met het verhaal dat we met ze in zee wilden gaan, vroegen we toch een duidelijker offerte te geven. Die kregen we dan ook. Deze aanbiedingen hebben we opgenomen in de tabel. Maar deze tweede aanbieding verschilde meestal met de eerste aanbieding: een stukje duurder! Als we vroegen hoe dat kon, kregen we steeds hetzelfde antwoord: “nu alle gegevens bekend zijn, kan ik pas een goede offerte afgeven.”
Dat snappen we niet, want de aanbieders zijn eerst wezen kijken naar de situatie. Er is geen verschil in de eerste en de tweede vraag. Toch bleken er, ondanks dat ze de juiste maten hadden, andere maten in hun aanbieding te staan (zie afmetingen in de tabel). Ook werden er andere materialen vermeld dan aangevraagd. Bij navraag kregen we vreemde antwoorden. Bijvoorbeeld: “We werken met betere materialen, maar indien ze die andere materialen toch willen wordt het stuk duurder.”
Niet duidelijk was of het afvoeren van het afval erbij zat. Ook moesten we navragen of de bouwtekening en bouwaanvraag erbij zaten. Slecht twee bedrijven belden of de offerte was aangekomen en of er nog onduidelijkheden waren.

Enorme prijsverschillen
En dan de prijzen. De duurste dakkapel kostte € 10.084,- en de goedkoopste was € 5.532,- (excl. BTW). Een verschil van bijna 82 procent! Als we de richtprijs in Klusprijzen Klantenwerk van MBCP (www.klusprijzen.info) bekijken, zien we een bedrag staan van € 5.751,- (excl. BTW, zie tabel).
Zetten we nu alles op een rijtje dan is offerteland “Wild West”. We hebben het idee dat men denkt: eerst met een lage prijs aan komen vliegen. Zijn we binnen dan babbelen we de rest er wel bij. De offertes moeten een stuk duidelijker; er mag geen twijfel zijn over wat er wel in zit en wat niet. Als u nu denkt dat alleen kleine bedrijven de offertes niet op de juiste manier aanleveren, hebt u het mis. De grotere bedrijven, ja zelfs landelijk werkende bedrijven, maken er een potje van.
Begin februari wordt bij het stel de dakkapel geplaatst voor € 5.500,- (excl. BTW). Een mooi rond bedrag. Het bedrijf heeft het stel uitgenodigd om hun bedrijf te komen bekijken. Het kan dus niet zijn dat dit een dumpprijs is. De vraag is nu: geldt deze werkwijze ook bij andere aanvragen en offertes. Ik ben bang van welâ?¦