7 apps voor bouwprofessionals

Artikel delen

Met smartphones en tablets kun je geweldige dingen doen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een app voor. Een eierwekker bijvoorbeeld, of een applicatie die de kompas vervangt. Er zijn echter ook apps waar je als bouwprofessional wel wat aan hebt. 7 interessante applicaties op een rij. 

Tekst: Martjan Kuit

MagicPlan

Met MagicPlan kun je ruimtes opmeten, door foto’s te maken met je telefoon of tablet. De interactieve plattegrond die je hebt gemaakt publiceer je op het web of exporteer je als pdf- of jpeg-bestand. De app is ook handig voor klussers die bijvoorbeeld willen opmeten hoeveel tegels ze nodig hebben voor een badkamer. Magicplan is gratis, maar toont wel een watermerk op de bestanden. Voor niet-commercieel gebruik mag je de app echter onbeperkt gebruiken. Er is zowel een Android als een iOS-versie.

BIMx

Maak een virtuele wandeling door een 3D model. Exporteer het een BIM-model uit ArchiCAD als een BIMx-bestand en ook mensen die de 3D modelleer software niet in huis hebben kunnen jouw model bekijken. Een beetje zoals in een first-person shooter. Je bepaalt zelf hoe het model gepresenteerd wordt. Maak gebruik van zoninval, perspectief en de verschillende weergaven (realistisch of abstract) om het plaatje compleet te maken. De standaardapp is gratis, maar er is ook een uitgebreide Pro-versie. BIMx is beschikbaar voor Android en iOS.

Rekenmachines

Hoeveel zand moet er in betonmortel? Hoeveel tegels van een bepaald formaat heb ik nodg voor een muur van 3 bij 4 meter? Voor wie geen zin heeft om dit soort dingen uit te rekenen zijn er speciale calculatieapps. Vul is wat je weet, en het programma maakt de berekening. Voor Android is de Construction Calculator een veelgebruikte rekentool. Construction Calc Free is een alternatief voor iOS. Er zijn echter heel veel vergelijkbare apps, ook van toeleveranciers als Mebin, DeWalt en Bosch. Let op: Reken de antwoorden die de apps geven altijd na.

Gereedschappen

Een waterpas, meetlat of ‘Level Calculator‘; Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een app voor. Er zijn zelfs apps die een gereedschapskist vervangen. De keuze is groot, zowel voor Android- als IOS-apparaten. Zo zijn er al meer dan honderd waterpas-apps voor Android. Ook hier geldt: Controleer goed of de apps doen wat ze zeggen te doen.

Rhumbix

Rhumbix is een platform waarmee een bouwbedrijf zijn werknemers in de gaten kan houden met behulp van hun telefoon. Waar bevinden de bouwvakkers zich en waar zijn ze mee bezig? De app is niet bedoeld om luie werknemers te straffen. Het is volgens de makers vooral handig om te kijken of het allemaal niet efficienter kan. Moet de timmerman lang wachten op zijn hout? Rhumbix wordt onder meer gebruikt door Bechtel, een van de grootste bouwers ter wereld.

Bouwbesluit 2012

Het bouwbesluit op papier? Kan. Maar er is ook een app. Alleen voor iOS, dat wel. Let op: de app is in 2011 voor het laatst bijgewerkt. Het zou dus kunnen dat er onderdelen zijn die niet helemaal up-to-date zijn. Bekijk daarom voor de zekerheid de online versie van de voorschriften waar bouwwerken in Nederland aan moeten voldoen op de website van de Rijksoverheid.

Bouwgames

Wie wil bouwen hoeft het huis tegenwoordig niet meer uit. Er verschenen steeds meer spellen met de bouw als thema. Constructie Sim 2014Buildanauts en SimCity BuildIt zijn maar een paar voorbeelden. Voor wie iets specialistischer werkzaamheden zoekt kan heftrucks, torenkranen of betonmixers gaan besturen. Ook voor metselaars die thuis ook iets willen doen is een game.

 

Kent u ook een handige app? Laat het weten via Twitter, Facebook of LinkedIn.