Er gaat niets boven een lichtgewicht prefab schoorsteen

Artikel delen

Feit is dat de lichtgewicht prefab schoorstenen van het Groningse bedrijf MeeKro b.v. een uitkomst bieden bij het opknappen en versterken van de door aardbevingen getroffen woningen in de Noordelijke provincie. Een traditioneel gemetselde schoorsteen weegt doorgaans 1000 à 2000 kg zwaar en wordt daarmee vaak onveilig geacht. Het geringe gewicht van 75 tot 100 kg van de lichtgewicht schoorstenen valt ruimschoots binnen de constructieve normen die ingenieursbureaus veilig achten voor toepassing op daken.
 

De lichtgewicht maatwerk schoorstenen zijn vanzelfsprekend ook zeer interessant voor nieuwbouw- en renovatieprojecten in heel Nederland, waar men de dakconstructie wil ontlasten, lek- en onderhoudsvrije schoorstenen prefereert en esthetisch maatwerk wil, passend bij het karakter van de woning.

MeeKro b.v. maakt al jaren prefab aluminium maatwerk schoorstenen, voorzien van composiet steenstrips, sierpleister of een hoogwaardige coating. Iedere prefab schoorsteen is uniek en wordt op een ambachtelijke manier vervaardigd. De schoorstenen kunnen in allerlei vormen en met verschillende detailleringen, schoorsteenkappen etc. worden gemaakt, passend in de stijl van de woning. Relatief nieuw in het leveringspakket zijn de prefab maatwerk schoorstenen met gezaagde stenen. Deze schoorstenen zijn opgebouwd uit een solide aluminium (3 mm) body en isolatie, waar vervolgens de gezaagde stenen op worden verlijmd. Dit geeft gemiddeld al een gewichtsbesparing van 70-75% ten opzichte van een traditionele schoorsteen. Voor maximaal esthetische afstemming is het zelfs mogelijk oude stenen te zagen en te hergebruiken. Bovendien geeft MeeKro op deze schoorstenen een verzekerde garantie, voor tien jaar op alle onderdelen.

De lichtgewicht maatwerk schoorstenen blijken perfect te passen bij de woningen in het Groningse aardbevingsgebied. In korte tijd heeft de onderneming 700 à 800 woningen mogen voorzien van lichtgewicht prefab schoorstenen, grotendeels gemonteerd door eigen, ervaren montageploegen. Lichtgewicht prefab schoorstenen zorgen voor minder risico en schade als er een aardbeving plaatsvindt. Waar een zware gemetselde schoorsteen kan scheuren, afbrokkelen of mogelijk instorten, daar blijft de prefab schoorsteen intact en lekvrij. Een ander groot voordeel van dit type schoorsteen is het onderhoudsvrije karakter.

Iedereen in Groningen is natuurlijk erg ongelukkig met al die aardbevingen, maar om in de beeldspraak van Groningen te blijven, kan men zeggen: ‘Er gaat niets boven een MeeKro prefab schoorsteen…’

Informatie: www.meekro.nl