Luchtdicht renoveren: niet ingrijpend, wel energiezuinig

Artikel delen

Nederland steekt de handen weer uit de mouwen. Na een periode van bezuinigingen staan woningeigenaren er financieel beter voor dan de afgelopen jaren en besteden meer aan onderhoud en verbetering. En dat is hard nodig om de kwaliteit van hun woning op peil te houden. Een veel gehoorde opmerking is dat ze niet comfortabel wonen. Met name de isolatie laat te wensen over, met geluidsoverlast en koude tocht tot gevolg. Woningen kunnen door kleine aanpassingen eenvoudig verbeterd worden. Luchtdicht renoveren is dé oplossing. Dat is niet ingrijpend, leidt tot wooncomfort en is bovendien een energiezuinige keuze.

De goed isolerende voering van een ski-jas is luchtdicht en toch ademend. Overtollig lichaamsvocht wordt op een gecontroleerde manier afgevoerd. Dat werkt alleen als de ritssluiting dicht is. Staat de rits open, dan heb je last van hinderlijke en koude tocht en verlies je onnodig veel warmte. Deze jas werkt hetzelfde als de goed uitgevoerde schil van een woning. Een goed geïsoleerde bouwschil is de belangrijkste voorwaarde voor energiezuinig renoveren. Lekkages in de bouwschil veroorzaken tocht, kou en energieverlies.

Steeds meer professionals ervaren het belang van bouwen zonder luchtlekkages als een belangrijke indicator voor bouwkwaliteit. Luchtdicht bouwen is leidend bij het beheersen van de energiekosten en het vaststellen van de waarde van gebouwen. Niet of onvoldoende luchtdicht bouwen kan, naast comfort en energieverlies voor de bewoners, ook leiden tot grote bouwfysische schade die moeilijk of soms niet meer te repareren is.

Het is relatief eenvoudig om geluidsoverlast, tocht en kou te verhelpen, mits u beschikt over de juiste materialen en kennis. Den Braven levert een compleet en gebruiksvriendelijk assortiment. Ga voor meer informatie over het concept Duurzaam Luchtdicht Bouwen naar www.denbraven-dlb.nl en vraag het Handboek Luchtdicht Bouwen aan, met o.a. praktische tips voor de meest uiteenlopende situaties.

Den Braven
www.denbraven-dlb.nl