Badkamers waterdicht maken

Artikel delen

Het waterdicht maken van badkamers blijkt in de praktijk nog steeds lastig. Vaak wordt het tegelwerk ‘gebruikt’ om wanden en vloeren waterdicht te maken. Daar gaat het echter al fout: de ondergrond moet al waterdicht zijn, waarna het tegelwerk als esthetische en functionele afwerking volgt. Er moet meer in systemen worden gedacht, waarbij diverse producten samen een waterdichte, hygiënische, veilige en fraaie afwerking vormen.

Tekst: Frank de Groot i.s.m. Bovatin

Tegels, kitten en lijmen zijn waterwerende producten. Maar daarmee vormen ze nog geen garantie voor een waterdicht systeem. In de praktijk blijkt dat vooral langs afvoeren, doorvoeren en wand/vloeraansluitingen, vocht kan doordringen in vloeren en wanden. Bovendien zijn vloeren en wanden van gips vochtgevoelig. Betreft het een gestorte vloer met leidingen erin, dan is de ondergrond minder gevoelig voor indringing van vocht. Maar doorvoeren, afvoeren en aansluitingen verdienen dan nog steeds de aandacht.

badkamer waterdicht maken

Enkellaags systeem

Vochtschade

De gevolgen van vochtindringing in vloeren en wanden kunnen groot zijn: denk aan schimmelvorming, schade in de natte ruimten en soms zelfs gevolgschade in aangrenzende ruimten. Vooral bij lekkage naar onderburen kan de schadepost groot zijn. Afgezien van de (financiële) schade aan de woning of het gebouw, kan het ook nadelig zijn voor de gezondheid.

Badkamer waterdicht maken

badkamer waterdicht maken

Tweelaags systeem

Doelstelling is dus dat de ondergrond in natte ruimten duurzaam wordt beschermd tegen vochtindringing. Dat kan door een waterdicht membraan aan te brengen onder de vloer- en wandtegels. Dit wordt ook wel ‘volvlakse afdichting’ genoemd.Een membraan kan worden gevormd door een dispersie, door een cementaire dichtlaag of een combinatie van beide. De verschillende componenten worden ter plaatse samengesteld tot een waterproof systeem.

Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden:

  • Afvoeren die voorzien zijn van een flens waarop het membraan waterdicht is aan te sluiten.
  • Manchetten / dichtbanden die rondom leidingen worden aangebracht.
  • Doorvoeren met flenzen of manchetten die in het membraan worden geïntegreerd.

Er zijn verschillende systemen beschikbaar. De vochtgevoeligheid en de opbouw van de ondergrond spelen een rol bij de uiteindelijke keuze. Het waterdichte membraan is bijvoorbeeld niet geschikt voor tegelvloeren in specie.


Systemen volvlakse afdichting natte ruimten

Het bad of douchebak in een badkamer van een woning vormen zelf geen probleem ten aanzien van de waterdichtheid. Het betreft namelijk een naadloze wateropvang. De blauwe vlakken in de voorbeelden kunnen echter extra aandacht vragen om vochtindringing te voorkomen. Dat geldt zeker voor douches in sportcomplexen en doucheruimten in scholen en zwembaden. Door het intensieve gebruik van deze ruimten moet bij de bouw aandacht worden besteed aan de toe te passen ondergrond en het mechanische ventilatiesysteem. Daarnaast is extra aandacht nodig voor de blauwe vlaken, zoals in Voorbeeld 4. Nog intensiever is de waterbelasting bij zwembaden en wellness-centra, waar ruimten dagelijks met liters water in aanraking komen. Ruimten die regelmatig aan water blootstaan moeten dan ook verhoogd waterdicht worden gemaakt.

badkamer waterdicht maken

Links voorbeeld 1: Badkamer met badkuip als douche. Rechts voorbeeld 2: Badkamer met badkuip en met vloerafvoer in de douche.

badkamer waterdicht maken

Links voorbeeld 3: Badkamer zonder badkuip en met vloerafvoer. Rechts voorbeeld 4: duches in sportcomplex of zwembad.