fbpx

Lezerstest

Producten
Artikel delen

Test accu-klopboormachine en -isolatiezaag

John Duits van Bouw- en Onderhoudsbedrijf J. Duits ging aan de slag met de Festool accu-klopboormachine PDC 18. Ook testte hij de nieuwe Festool accu-isolatiezaag ISC 240. Tevredenheid overheerst, maar de juiste keuze van een machine is medebepalend voor het gewenste snelle resultaat.

Tekst: ing. Frank de Groot

John Duits test de Festool accu-klopboormachine PDC 18: “Vooral de accu- en schroefcapaciteit zijn groot.”

Bouw- en onderhoudsbedrijf J. Duits uit Bodegraven is vooral actief in de verbouw en onderhoud van woningen. John Duits vernam via de nieuwsbrief van BouwTotaal dat er weer een test aan kwam, ditmaal twee Festool machines. “Festool is gewoon een heel goed merk, waar ik zeer goede ervaringen mee heb. Dus heb ik me direct aangemeld.”

Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? John Duits zaagt isolatiemateriaal met de accu-isolatiezaag.

Accu-klopboormachine

De accu-klopboormachine werd door John gebruikt bij het plaatsen van sanitaire scheidingswanden in een basisschool. Het betrof Hermeta HPL-beplating die in aluminium profielen werd geplaatst. Onder meer bij de bevestiging van de aluminium profielen aan een betegelde wand is de accu-klopboormachine ingezet om gaten te boren in die wand. “Achter de tegels bevond zich een gemetselde wand van een zeer harde baksteen. Helaas bleek de machine grote moeite te hebben met het boren van 8 mm gaten in deze wand. Uiteindelijk hebben we een zwaardere accu-boormachine van Festool in moeten zetten.” BouwTotaal vroeg hierover aan Festool een reactie: “Voor hardere materialen zoals beton of een zeer harde baksteen heb je inderdaad een boorhamer nodig. De machine die getest is, is een klopboormachine die geschikt is voor zachtere materialen, zoals kalkzandsteen, gips en hout.”

Een lichte teleurstelling dus, die gelukkig weer goed werd gemaakt met de andere eigenschappen. Zoals bij het vastschroeven van de HPL-beplating aan de aluminium profielen. “De machine ligt lekker in de hand, is niet te zwaar en draait de schroeven er vlot in. Ik heb zelfs tellerkopschroeven (houtbouwschroeven, red.) van 6 x 180 mm moeiteloos in houten balken geschroefd. Ook het werken met diamantdozenboren van 28 tot 76 mm in tegels, ging probleemloos. Dat komt mede door het toerental, dat in de hoogste versnelling hoger ligt dan bij andere machines.”

Over de accu is John ook goed te spreken: “Ongelooflijk, die gaat echt lang mee. En dat geldt ook voor de kleinere Compact accu met drie jaar garantie.” De machine werd verder geleverd met een snelspankop en schroefkop: “Je kunt de koppen eenvoudig wisselen en de gereedschapsopname verloopt ook prima. Alleen jammer dat Festool een eigen bithouder heeft ontwikkeld, waardoor andere bithouders niet in de schroefkop passen. Maar je kunt uiteraard wel alle typen bitjes in de bithouder kwijt.”

Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? John Duits zaagt isolatiemateriaal met de accu-isolatiezaag.

Accu-isolatiezaag

Bij het op maat maken van isolatiematerialen testte John de accu-isolatiezaag ISC 240 met een zaagblad van 240 mm. “Tegenwoordig vragen de hoge isolatiewaarden en luchtdicht bouwen dat isolatiematerialen perfect aansluiten. Dan is een accu-isolatiezaag een uitkomst. Houten aanslag maken, geleiderail er tegenaan en zagen maar. Althans, vooral bij de zachte minerale isolatie die je bijvoorbeeld in houtskeletbouwwanden wilt verwerken. Ik heb ook PIR en steenwol harde persing gezaagd, maar dat kan zonder geleiderail. Door het brede blad achter de zaag blijf je keurig recht zagen.”
Volgens John gaat het zagen niet veel sneller dan bij een traditionele handzaag, maar ergonomisch is deze zaag veel beter: “Je hoeft geen zagende beweging te maken en je hebt een zeer strakke zaagsnede. Vooral bij zachte isolatiematerialen is dat handmatig best lastig.” Een minpuntje wist John ook te ontdekken: “Ik vind het verwijderen van de zaag vrij lastig. Aan het eind van de dag stond ik toch een tijdje te prutsen voor ik het zaagblad had verwijderd, zodat de machine met blad in de koffer kon.”
Afzuiging heeft John niet gebruikt, maar die mogelijkheid is er wel: “Wat ik heel handig vind is het bluetooth-accupack. Daarmee start de stofzuiger bij het inschakelen automatisch als er een bluetooth-module op de stofzuiger is aangesloten. Echt heel handig. En tot slot vind ik de drie jaar all-inclusive service erg goed. Alleen even registreren en alle onheil is gedekt!”


Technische details machines

Accu-klopboormachines PDC 18

De QUADRIVE 18 V accu-klopboormachine van Festool heeft een metalen aandrijving met vier versnellingen. Op die manier is krachtig schroeven met 60 Nm draaimoment in de eerste versnelling heel makkelijk. Dat kan tot maximale schroeven van 10 x 300 mm. Nauwkeurig boren is gegarandeerd met 3.800 omw/min in de 4e versnelling. Door inschakelbare klopfunctie is boren in metselwerk/steen tot 10 mm mogelijk. In metaal is de maximale boordiameter 13 mm. De FastFix-aansluiting garandeert daarbij een professionele performance bij het snel en zonder gereedschap omwisselen naar de CENTROTEC-boorkop, snelspanboorkop, haakse kop of dopsleuteladapter.

 

Accu-isolatiezaag ISC 240

Met de nieuwe 18 V accu-isolatiezaag ISC 240 van Festool kunt u snel en precies isolatiemateriaal op maat zagen. Omdat het bijgeleverde zaaggarnituur (zaagblad en vaste geleiding) gewelfd is, is deze ideaal voor flexibele isolatiematerialen, zoals minerale wol en natuurvezels. Het zaaggarnituur met om en om vertanding (los verkrijgbaar) is bovendien geschikt voor PUR/EPS/XPS-isolatiematerialen. Met geleiderail en hoekaanslag zijn ook repeterende sneden kaarsrecht en hoeknauwkeurig. Beide zaagbladen zijn er in twee lengten: 240 en 350 millimeter en via het snelwisselsysteem zijn deze gemakkelijk zonder gereedschap te wisselen.
Via een afzuigadapter kan ook een stofzuiger eenvoudig worden aangesloten voor schoon en gezond werken. Met een 5,2 Ah Bluetooth-accupack start de stofzuiger bij het inschakelen automatisch (als er een Bluetooth-module op de stofzuiger is aangesloten). De koolborstelloze EC-TEC motor met 18V Li-ion accu zorgt voor een duurzaam vermogen en hoge doortrekkracht – zelfs bij materiaaldiktes tot 350 mm.

 


 

BouwTotaal