‘Persoonlijke beschermingsmiddelen + epoxy = 100% veilig’

Artikel delen

Welke producten je als vakman of -vrouw ook gebruikt; veilig, schoon en geordend werken is een must. Dat geldt ook wanneer je werkt met epoxy. Zolang je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt, is de kans op een allergische reactie of het ontwikkelen van een mogelijke overgevoeligheid voor epoxy nihil. Gebruik daarom altijd speciale handschoenen en schoonmaakdoekjes.

Dit advies komt van Repair Care, producent van houtreparatiepasta’s voor de professionele markt. Volgens het bedrijf is werken met epoxy veilig. “Het is alleen belangrijk om natte epoxy niet met de huid in aanraking te laten komen”, vertelt Arjan Hopstaken, productmanager bij Repair Care. Volgens hem ligt de gemiddelde kans dat iemand een expoxyallergie kan ontwikkelen tussen 5 en 10%. De gebruiker krijgt in dat geval huiduitslag. “Dat is even schrikken natuurlijk, maar het levert geen gevaar voor de gezondheid op. De huid herstelt zich vanzelf als je uit de buurt blijft van natte epoxy.” Ook al is de kans op een allergische reactie niet groot: het is natuurlijk zaak om die te voorkomen. Volgens Hopstaken is dat eenvoudig. “Wij hebben de voorzorgsmaatregelen duidelijk omschreven op veiligheidsinformatiebladen. Als je die in acht neemt, kun je 100% veilig werken met epoxy.”

Draag handschoenen

Werk schoon en geordend: dat is de boodschap die Repair Care iedereen die met epoxy werkt op het hart drukt. Een belangrijk advies is het dragen van nitril handschoenen, ongeacht het percentage epoxygrondstof in een product. “De meeste gebruikers weten wel dat ze handschoenen moeten dragen als ze met epoxy werken, maar toch gebeurt het niet altijd”, aldus Hopstaken. “Hoe dat komt? De meeste mensen hebben simpelweg zelf geen epoxyintolerantie. Zij merken er niets van als ze bijvoorbeeld met een doseerpistool werken waar nog wat natte epoxy op zit. Maar voor een collega kan dit wel impact hebben.

Reinigingsdoekjes

Naast het dragen van handschoenen, adviseert de productmanager om altijd reinigingsdoekjes bij de hand te hebben. Reinigingsdoekjes die geschikt zijn voor het verwijderen van epoxy, welteverstaan. “Dat zijn niet de doekjes die je voor een paar centen koopt bij de discounter”, zo licht hij toe. “Die maken alleen optisch schoon. Goede reinigingsdoekjes voor epoxy bevatten een speciale reinigingsvloeistof. En ze pluizen niet, want dan wordt de epoxy niet meer opgenomen.”

Doseerpistool

Repair Care, dat vooroploopt in de ontwikkeling van duurzame houtreparatieproducten, innoveert ook volop met persoonlijke beschermingsmiddelen. De handschoenen die het bedrijf in het assortiment heeft, zijn bijvoorbeeld extra lang bij de polsen. “Je kunt ze omslaan en daardoor heel gemakkelijk uitdoen zonder de huid aan te raken”, aldus Hopstaken. “Veilig werken met epoxy is niet moeilijk; het is een kwestie van willen.”

Repair Care biedt totaaloplossingen voor duurzaam houtherstel en –onderhoud. Voor meer informatie: www.repair-care.com.