Waarom een oncomfortabel masker gevaarlijk kan zijn

Artikel delen

Het is een rustige maandagochtend en je bent in de werkplaats een stuk hout aan het bewerken. Het zaagsel vliegt door de lucht en schijnt in het licht. Je bevindt je in een soort magische gemoedstoestand. Je voelt je kiplekker. Onbewust reik je naar het masker op je gezicht. Het zit niet lekker, je hebt het warm en het voelt alsof het wat moeilijk is om te ademen. Heel even trek je het masker omhoog en haal je diep adem. Misschien slechts een paar seconden. Het lijkt onschuldig. Maar als je een stofmasker moet dragen voor het werk dat je uitvoert, is het nooit de bedoeling dat je het even afzet.

Hoewel de directe effecten van blootstelling aan rondvliegende stofdeeltjes waarschijnlijk niet direct merkbaar zijn, kunnen er na verloop van tijd negatieve gezondheidseffecten optreden. Iets wat op het eerste gezicht dan nog onschuldig lijkt, kan op lange termijn ernstige gevolgen hebben. Helaas is dit bewustzijn niet bij iedereen bekend. Zelfs ervaren gezondheids- en veiligheidsmanagers weten dat je iemand kunt sturen op het vlak van veiligheid, maar het blijft een uitdaging om voortdurende naleving af te dwingen. Als medewerkers zich ongemakkelijk voelen, kunnen ze in de verleiding komen om hun stofmasker aan te passen of af te zetten. En dat is nu net niet wat we willen.

Daarom is comfort zo belangrijk bij het dragen van een masker. Goede stofmaskers zorgen ervoor dat het masker niet klemt, jeukt, warm wordt, of aan je haar trekt. Ontdek meer over comfortabele stofmaskers en download het launchpakket via onderstaande link.

3M
 Go.3M.com/nl_AuraGen3_bt_online