Nieuwe gevels met prefab ‘metselwerk’

Artikel delen

Aan het Paterserf in Oosterhout ondergaan momenteel zes flats een upgrade naar Energielabel A. Belangrijk onderdeel van de renovatie is het vernieuwen van de gevels die al jaren serieuze gebreken vertonen. Om de overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken worden de nieuw gevelelementen prefab aangeleverd, volledig beglaasd en voorzien van ‘metselwerk’ elementen van Thermosteen.

De staat van de bestaande gevelbeplating van de flats aan het Paterserf was in één woord rampzalig, weet Mark Slappendel van Isoklinker Nederland. “De glazen beplating vertoonde serieuze gebreken en kwam op sommige punten zelfs los van de achterconstructie. Gevolg was dat er niet zelden brokstukken naar beneden vielen. Een uiterst gevaarlijke situatie waardoor de bewoners tussen bouwhekken en onder overkappingen een weg naar buiten moesten vinden. De transitie naar Energielabel A werd dus aangegrepen om ook het volledige gevelpakket te vervangen.”

Om de overlast te beperken en de bouwtijd te bespoedigen is volgens Slappendel gekozen om de nieuwe gevelelementen uit te voeren in HSB-elementen. “Thermosteen wordt reeds 20 jaar als gevelisolatie/afwerking toegepast. De buitenwand met metselwerk uiterlijk wordt gecombineerd met een hoogwaardig isolatiepakket. De Thermosteen-elementen bestaan rondom uit gebakken keramische steenstrips van 17 mm dik, die met PUR-isolatieschuim samen één geheel vormen. De keramische steenstrips worden tijdens het productieproces onderdeel van de totale plaat, en dus niet los verlijmd.”

De gevels van de zes flats zijn qua maatvoering geoptimaliseerd naar prefab elementen, zegt Slappendel. “De HSB-wanden worden in de fabriek voorzien van de kozijnen inclusief beglazing en gemonteerde en gevoegde Thermosteen-elementen. Volledig kant-en-klaar worden deze naar de bouwplaats getransporteerd. Vervolgens worden ze in het werk gehesen en mechanisch verankerd aan het betonnen binnenblad. Aluminium zetwerk dekt de bevestigingen af. Na het aanbrengen van de elementen is de gevel direct klaar.”

Thermosteen
www.thermosteen.nl

Bezoek Thermosteen op BouwBeurs 2019, hal 9, Stand A047