Statica 6.0 uitgebreid met module metselwerk penanten

Artikel delen

De VNK (Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform) lanceert Statica 6.0; het rekenprogramma dat zich specifiek richt op de controle van kalkzandsteenconstructies. Nieuw is de extra module voor metselwerk penanten die zijn voorzien van verticale, niet hechtende wapening (module 11). Daarnaast zijn veelvuldig toelichtingen op de berekeningen te zien en dat maakt de nieuwe release beter navolgbaar.

Statica 6.0 is per 15 april 2019 beschikbaar via de website www.kalkzandsteen.nl. In Statica 6.0 zijn alle tien bestaande modules herzien en vernieuwd conform de laatste norm- en regelgeving voor kalkzandsteenconstructies. Het programma voldoet wederom aan de eisen uit het Bouwbesluit en is gebaseerd op Eurocode 6, NEN-EN 1996-1-1 met de Nationale bijlage van 2018, NPR 9096-1-1 en een aantal Stichting Stapelbouw Aanbevelingen.
Gebruikers kunnen ook berekeningen uitvoeren voor constructies in België. De nationale bijlage uit België is in het programma geïmplementeerd. Daarnaast is module 1 uitgebreid met een raamwerk module waarbij eenvoudig dragende windbelaste gevels met aansluitende vloeren zijn te controleren. In module 2 is nu op basis van gebouw afmetingen en locatie een niet-dragende penant met aansluitende raam- en deursparingen te controleren. Dit is handig voor controlerende instanties zoals gemeenten. Met module 11 kunnen metselwerk penanten die zijn voorzien van verticale niet hechtende wapening worden gecontroleerd.

Mogelijkheden

Statica 6.0 is een uitgave van de Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform (VNK) en richt zich op constructeurs en ontwerpers die kalkzandsteenconstructies ontwerpen en berekenen. “De software biedt gebruikers zekerheid en tijdsbesparing”, stelt directeur Vicky van Egmond van de VNK. “De berekeningen voor kalkzandsteenconstructies zijn vaak complex en uitgebreid. Statica 6.0 maakt een snelle en relatief eenvoudige controle van constructies mogelijk. Dat vergroot de kwaliteit en veiligheid van de kalkzandsteenconstructies en verlaagt faalkosten.”
Het Statica rekenprogramma kan uitsluitend op een Microsoft Windows platform (bijvoorbeeld Windows 7, Windows Vista, Windows 8, Windows 10, Windows 10 pro, etc.) draaien. Apple (IOS) gebruikers kunnen het programma via een Windows emulatie gebruiken. Aan de hardware zelf wordt geen systeemvereisten gesteld.