Brand en rookwerendheid volgens de nieuwe norm

Artikel delen

Het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) scherpt de eisen aan voor koude en warme rook naast de bekende brandwerendheidseisen. Alprokon wil niet op wachten op de uitgesteld ingangsdatum en maakt een duidelijk statement: “Alprokon bouwt veiligheid, is ons motto. Waarom dan wachten als we nu al levens kunnen redden!”.

Rookvergiftiging is de oorzaak van de meeste doden bij een brand. Brand doodt in minuten, rook in seconden. De eigenschap om als een giftig gordijn te blijven hangen zorgt ervoor dat mensen (nood)uitgangen niet kunnen vinden. En zelfs na redding overlijden veel mensen op weg naar het ziekenhuis.
In het nieuwe BBL, dat in 2021 van kracht wordt, zijn (heel terecht) de eisen aangescherpt voor bescherming tegen rook. Voor zowel koude als warme rook en moeten gevelopeningen voldoen aan ‘echte’ rookwerendheid. Er zijn drie categorieën:

  • Sa voor rookwerendheid bij 20°C;
  • S200 voor rookwerendheid bij 200°C;
  • 0 indien er geen rookkwalificatie is.

“Bij Alprokon zijn we al specialist op brandwerende afdichtingen voor enkele en dubbele deuren. Deze zijn uitvoerig getest en voldoen aan gestelde eisen van 30 of 60 minuten brandwerendheid conform NEN-EN 1634-1. Hier komt een nieuwe dimensie bij met rookwerende deurnaalden. Ook deze toepassing is getest tot een deurhoogte van 3.00 meter en daarmee zijn we klaar voor de toekomstige eis conform NEN-EN 1634-3.”

Alprokon
www.alprokon.com